Renginiai

Įvykę renginiai

  2018-09-21



Rugsėjo 18 d. Joniškio rajono Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos skaitykloje vyko renginys, skirtas Europos paveldo dienoms Joniškio mieste paminėti. Biblioteka jau šeštą kartą prisijungė prie Joniškio krašto architektūros paveldo populiarinimo.

Joniškio rajono savivaldybės Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vyriausioji specialistė  Regina Leknickienė apžvelgė šių metų Europos paveldo dienų aktualijas ir renginius mūsų rajone. Šiemet Lietuva, minėdama valstybingumo šimtmetį, kvietė atrasti 100-mečio kultūros paveldą.
    Renginyje pristatyta fotografijų paroda „Senųjų pastatų žavesys“. Visą rugpjūčio mėnesį biblioteka kvietė joniškiečius pažvelgti pro fotoaparato objektyvą į Joniškio miestą. Septynių autorių: Jono Ivanausko, Leono Karaliūno, Kristinos Kryžienės, Pauliaus Kuprevičiaus, Agnės Malinauskaitės, Brigitos Povilionienės ir Igno Vilčiausko nuotraukos eksponuojamos bibliotekos skaityklos languose ir skaitykloje. Paroda veikia nuo rugsėjo 1 iki 30 dienos.            Fotografų vardu kalbėjo Jonas Ivanauskas. Jis minėjo, kad nedaug fotografų turėjo galimybę fotografuoti nuo bažnyčios bokšto ar įsiprašyti į privačius namus, kurių vienas – olandiško stiliaus namas Žagarės gatvėje. Daugiausia nuotraukų parodai pateikė dailininkas ir fotografas Ignas Vilčiauskas.
    Didelį susidomėjimą ir susižavėjimą sukėlė dokumentinis filmas „Joniškio bažnyčia atkurtos Lietuvos šimtmečio šviesoje“, kurio scenarijaus autorius ir režisierius Joniškio garbės pilietis Leonas Karaliūnas.  Filmo autorius, kurdamas filmą Lietuvos atkūrimo 100-mečiui, pristatė ne tik Bažnyčios pastatą, bet ir Joniškio miesto tarpukario architektūrą, meninėmis priemonėmis ir vaizdžiai atsakė į Europos paveldo dienų organizatorių keliamą simbolinį klausimą „Kas būtum TU, jei nebūtų Joniškio Bažnyčios pastato?“. Puikiai pasidarbavo ir filmo operatorius Ričardas Norkus. Jo filmuoti kadrai atskleidė ne tik Joniškio bažnyčios didybę, bet  ir atsinaujinusio miesto grožį. Filmas įgarsintas kraštiečio Juozo Šalkausko.
    Joniškio rajono savivaldybės mero pavaduotoja Vaida Aleknavičienė įteikė padėkos dovanėles parodos ir filmo autoriams. Ji sakė, kad būtent tokie fotografų, dokumentinio filmo autorių užfiksuoti kadrai padeda atkreipti mūsų dėmesį į kasdienybės grožį, skatina pasididžiavimą savo miestu.
 
 
Vijoletos Kuprevičienės informacija
Ritos Mačiukienės nuotraukos


Paskutinio redagavimo data: 2020-12-09