Renginiai

Popietė Žagarės šviesuoliui pagerbti

  2018-10-24



Spalio 19 d. Žagarės bibliotekoje vyko popietė „Metai be Juozo“, skirta prieš metus mirusio Juozo Kazlausko atminimui.

Lygiai prieš metus, minint Žagarės bibliotekos 80-metį, J. Kazlauskui neteko su žagariečiais pažiūrėti jo sumanyto filmo apie Žagarės bibliotekos veiklą. Renginio išvakarėse šios idėjos sumanytojas staiga mirė.

Bibliotekos skaitytojas, renginių lankytojas, aktyvus Žagarės istorijos metraštininkas daug paliko Žagarei. Su neįgaliųjų ir pagyvenusių žmonių klubu „Švėtė“ įamžino istorinius Žagarės pastatus, senolius, dirbančius žmones, čia gyvenančias tautines mažumas, žagariečius tremtinius, įstaigų darbą. Visi jo nufilmuoti ir sumontuoti filmai yra padovanoti Žagarės  bibliotekai. Tad paminėjimo popietė buvo puiki proga prisiminti J. Kazlauską.

Susirinkusiems parodytas pats pirmasis J. Kazlausko ir klubo „Švėtė“ filmas „Išlikime gyvi dainose ir darbuose“, kuriame pristatyti Žagarės seniūnijos žmonės, apie kuriuos gal net nelabai kas ir žinojo. Įamžinti dainininkai, rankdarbių mėgėjos, grožio puoselėtojai, Žagarės mylėtojai. Filme J. Kazlausko duotas pažadas įamžinti senus pastatus, žmones, mylinčius savo kraštą buvo įvykdytas  su kaupu. Bežiūrint filmo ištraukas ne vienas popietės dalyvis išspaudė ašarą – daugybės įamžintų žmonių jau nebėra gyvųjų tarpe.

Klubas „Švėtė“ po vadovo mirties nutraukė savo veiklą, bet liko to paties pavadinimo kapela. Popietės metu kapelos muzikantai padainavo dainų, kurias mėgo dainuoti Juozas. Susėdę prie arbatos ar kavos puodelio susirinkusieji prisiminė J. Kazlausko darbus, rūpesčius, pabendrauta su jo žmona Janina ir dukra Sondra.
Renginio metu Žagarės gimnazijos mokytojai Almai Kančelskienei kilo mintis surinkti atsiminimus apie J. Kazlauską, jo surinktą medžiagą pristatyti konkursui apie įžymius mūsų krašto žmones.

 

A. Jonuitytės inf. ir nuotr.



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09