Duomenų bazės

Duomenų bazės

PAULL, Laline

Neįprastas, gąsdinantis ir tuo pačiu kerintis britų rašytojos Laline Paull romanas „Bitės“ žavi išmone ir originalumu. Tai pasakojimas apie nepaprastą bičių pasaulį, kuris taip skiriasi nuo mūsiškio, o kartu jame tiek daug nerimą keliančių panašumų.

Pamėgusiems „Tarnaitės pasakojimą“ ar „Bado žaidynes“ ši knyga bus tikras malonumas – įsivaizduojamas senovinis pasaulis, kur tik karalienė gali daugintis, o bet koks išsigimimas reiškia mirtį.

Bitė Flora 717 yra sanitarė – žemiausios klasės atstovė, valytoja, turinti prižiūrėti ir švarinti sode esantį avilį. Pagrindinis jos ir kitų bičių gyvenimo tikslas – paklusti, susitaikyti ir tarnauti. Flora pasirengusi aukoti viską dėl numylėtos motinėlės Karalienės.

Flora kitokia nei visos bitės - ji per didelė, per tamsi, ji bjauri, tačiau ji turi talentų, o jos drąsa ir stiprybė čia pripažįstami kaip turtas. Ir nors bet kokia mutacija ar išsigimimas avilyje reiškia mirtį, Florai apavyksta išgyventi, o jos gebėjimai čia įvertinami – jai leidžiama maitinti naujagimius, tapti rinkėja ir skristi vienai toli nuo avilio rinkti nektaro ir žiedadulkių. Florai net pavyksta patekti pas Karalienę, kur ji sužino daugybę avilio paslapčių – didingų ir žiaurių.

Kai Flora pažeidžia švenčiausią įstatymą, susijusį su Karalienės vaisingumu, jai iškyla didžiulė grėsmė. Priešų pilna visur aplink – nuo gąsdinančios vaisingumo policijos, kuri aršiai saugo nepajudinamą avilio hierarchiją iki žynių, kurios sukinėjasi netoliese ir pavydžiai trokšta valdžios. Svarbiausi Floros instinktai – tarnauti ir aukotis – dabar nustelbiami kur kas galingesnės aistros - motiniškos meilės. Šios jėgos verčia Florą kovoti su savo sąžine, savo jausmais ir stoti į kovą su savo bendruomene. Ir Florai tenka daryti dalykus, apie kuriuos ji net nebūtų pagalvojusi.

Laline Paull – britų rašytoja. „Bitės“ – pirmasis jos romanas, jis sulaukė kritikų ir skaitytojų liaupsių.
Paskutinio redagavimo data: 2018-12-03