Apie mus

Paroda Viešojoje bibliotekoje

  2019-01-15



Viešosios bibliotekos skaitykloje parengta literatūros paroda „Joniškio garbės piliečiai“, skirta kraštiečiams Giedrei Lastauskienei ir Algimantui Raudonikiui, sausio mėnesį švenčiantiems gražias gyvenimo sukaktis.

Giedrė Lastauskienė - kraštiečių draugijos Vilniuje „Sidabra“ pirmininkė (nuo 1999 m.) , gamtos mokslų daktarė. Aktyviai telkia kraštiečius, gyvenančius Vilniuje, organizuoja susitikimus, renka kraštotyrinę medžiagą, publikuoja straipsnius. Už nuopelnus Joniškio kraštui: kruopštų medžiagos apie Joniškio miesto ir jo apylinkių istoriją rinkimą, Vilniuje gyvenančių kraštiečių sutelkimą, vadovavimą „Sidabros“ draugijai, aktyvų bendradarbiavimą su Joniškio krašto bendruomene Giedrei Lastauskienei 2007 metais suteiktas Joniškio garbės piliečio vardas.
Viešoji biblioteka dėkinga gerbiamai G. Lastauskienei už suteiktą labai vertingą archyvinę medžiagą, kuri buvo panaudota Violetos Vilčiauskienės knygoje „Joniškio Jono Avyžiaus viešoji biblioteka. 70 veiklos metų“. O skaitytojai džiaugiasi kraštietės bibliotekai dovanotomis knygomis.
2005 m. Vilniuje vykusiame Joniškio dienos renginyje kraštiečiams, „Sidabros“ nariams buvo pristatyta ir Joniškio viešosios bibliotekos veikla bei pasiekimai.

Algimantas Raudonikis – kompozitorius, Lietuvos kompozitorių sąjungos narys. Reta kraštiečių šventė praeina be A. Raudonikio „Joniškiečių dainos“ (žodžiai A. Guščino). Dainą yra sukūręs ir savo mokyklai („Aušros“ gimnazijai), žodžiai J. Macevičiaus.
Parašė daugiau kaip 700 įvairių žanrų kūrinių. Didžiąją jo kūrybos dalį sudaro estradinė muzika – dainos, šokiai, pjesės pučiamųjų orkestrams, akordeonui, fortepijonui. Taip pat sukūrė nemažai choro dainų, kūrinių liaudies instrumentams, jų ansambliams ir kapeloms (specialiai kūrė saviveiklos kolektyvams). Būdingi Algimanto Raudonikio dainų bruožai – melodingumas, nuoširdumas, paprastumas, lyrizmas, optimizmas, glaudus ryšys su klasikinėmis tradicijomis.
Surengė daugiau nei 450 autorinių koncertų Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Pelnė daugybę apdovanojimų. 2014 m. A. Raudonikiui suteiktas LR Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureato vardas.
2004 m. už tautinės muzikinės kultūros puoselėjimą, sklaidą ir Joniškio krašto garsinimą A. Raudonikiui suteiktas Joniškio garbės piliečio vardas. 2012 m. Joniškio meno mokykla pavadinta kompozitoriaus Algimanto Raudonikio vardu.
Kompozitorius ne kartą lankėsi Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje. Informacijos ir kraštotyros skyriuje yra surinktas informacijos segtuvas apie gerbiamą kraštietį, parengta bibliografijos rodyklė. 2017m. A. Raudonikis bibliotekai padovanojo savo kūrybos 5 kompaktines plokšteles.
Viešoji biblioteka linki gerbiamiems kraštiečiams Giedrei Lastauskienei ir Algimantui Raudonikiui visokeriopos sėkmės!
Literatūros paroda „Joniškio garbės piliečiai“ Viešosios bibliotekos skaitykloje veiks iki vasario 1 dienos. Maloniai kviečiame apsilankyti!

                                                                                                                                                                                      Dalia Norvaišienė



Paskutinio redagavimo data: 2020-10-28