Duomenų bazės

Karalių kuria aplinka: operos artistas Vaclovas Daunoras


„Karalių kuria aplinka“ – knyga apie vieną ryškiausių Lietuvos operos artistų, nepriekaištingos vokalinės technikos ir unikalių gabumų menininką, ilgametį LNOBT solistą, vokalo pedagogikos profesorių, aktyvų Sąjūdžio veikėją Vaclovą Daunorą.

Nuo jaunumės stebinęs nuostabaus grožio balsu ir įtaiga, Daunoras nuėjo ilgą ir efektingą, radikalių posūkių nestokojantį operos solisto kelią. Laimėjęs prestižinius konkursus, stažavęs Milano „La Scalos“ teatre, patekęs į sovietinės valdžios nemalonę, jis vis tiek išsikovojo visus menininkams anuomet skiriamus titulus. Atgavus Nepriklausomybę Daunoras spėjo įžengti į reikšmingiausią pasaulio operos sceną – Niujorko „Metropolitan Opera“ teatre debiutavo sulaukęs 59-erių ir dainavo jame 10 sezonų! O Lietuvos publika lig šiol negali pamiršti jo tėvynėje sukurtų vaidmenų – Pilypo II, Boriso Godunovo, Mefistofelio, Don Bazilijaus...

„Tai vienas nuoširdžiausių mano sutiktų menininkų – atviras, savikritiškas, empatiškas, dosnus kitiems padrąsinimų, lig šiol degantis savo vokalo teorijomis. Bet, neduok Dieve, apvilsi... Charakteris kaip metalinis šarvas, o po juo – jautri, vaikiška siela. Pasak jo ilgamečio koncertmeisterio Roberto Bekionio, „jis žinojo savo vertę ir visada gynė savo tiesę“.
Paskutinio redagavimo data: 2019-01-25