Renginiai

Įvykę renginiai

  2019-01-31



Sausio 30 d. Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje lankėsi net trys trečiokų klasės iš „Saulės“ pagrindinės mokyklos. Apsilankymo tikslas – sužinoti apie egzodo vaikų literatūrą.

Sakysite, per sudėtinga tema pradinukams. Ne, ne persunki, o ir kūrinių, apie kuriuos galima būtų kalbėti, netrūksta. Kalbėta buvo apie Vakarų Vokietijoje veikusias Perkeltųjų asmenų stovyklas ir apie didžiąją pokario emigracijos bangą į JAV, apie lietuviškų knygų leidybą Amerikoje ir jos vertimus į anglų kalbą. Plačiau buvo pristatytas Stepo Zobarsko gyvenimas ir kūryba. Bibliotekininkės Dovilė, Staselė ir Violeta skaitė vaikams ištraukas iš šio rašytojo knygos „Brolių ieškotoja“. Knyga perleista jau berods septintą kartą (kartu su vertimu į anglų kalbą). Ir paskutinis leidimas, drįsčiau teigti, labiausiai pavykęs – knyga tarsi naujai pakilo iš užmaršties.  Tai, žinoma, ir dailininkės Marijos Smirnovaitės nuopelnas – tekstas tarsi laukė šios iliustratorės prisilietimo.   Kiekviena klasė gavo dovanų po vieną nuostabią S. Zobarsko knygą, ir mokiniai tikrai galės pabaigti skaityti pasaką klasėje ar namuose.

Netradicinės pamokos bibliotekoje tuo nepasibaigė. Bibliotekininkės buvo maloniai nustebintos skaitovų pasirodymų (tai nebuvo suplanuota). Eiles deklamavo neseniai vykusio Skaitovų konkurso laureatai Elzė iš 3a klasės, Eimantė, Paulius, Joris ir Luka iš 3b klasės. Na o su 3c klasės mokiniais bibliotekininkės diskutavo apie pokario laikus, tremtį, Sibirą, istorinės atminties išsaugojimą, Linos Itagaki ir Jurgos Vilės „Sibiro haiku“, Daivos Čepauskaitės „Baisiai gražius eilėraščius“ ir kitas Metų knygos konkurse dalyvaujančias Vaikų kategorijos knygas.

Laikas bibliotekoje prabėgo ne veltui – vaikai pasisėmė žinių. Tikimės, tos žinios neišgaruos kartu su tirpstančiu sniegu.  

 

Dovilės Kurlienės inf.



Paskutinio redagavimo data: 2020-10-28