Apie mus

Naujienos



Vasario 20 d. Linkaičių filiale surengta popietė „Kalboje gyva tautos dvasia“, skirta Tarptautinei gimtosios kalbos dienai. Bibliotekininkė renginio dalyviams priminė keletą visos šalies mastu organizuojamų konkursų ir akcijų, skirtų gimtajai kalbai puoselėti, jos prestižui didinti.

Plačiau kalbėta apie Nacionalinį diktantą, pasidžiaugta šmaikščiais ir išradingais įmonių pavadinimais, už kuriuos apdovanojimus kasmet skiria Valstybinė lietuvių kalbos inspekcija. Keletas skaitytojų jau žinojo apie restoraną „Pirmas blynas“, kurio pavadinimas – tarp gražiausių. Bibliotekininkė papasakojo apie antrą kartą surengtus Metų žodžio ir Metų posakio rinkimus ir paskatino popietės dalyvius pabalsuoti internete.

Neišsemiami gimtosios kalbos lobiai slypi tarmėse, liaudies kūryboje, ypač smulkiojoje tautosakoje. Bibliotekininkė skaitytojams pristatė knygą „Vilką minim, vilkas čia“ (sudarytojos R. Kašėtienė ir L. Kudirkienė), kurioje pateikta daugybė posakių, tinkamų įvairiausiems gyvenimo atvejams ir situacijoms. Popietės dalyviai atliko nemažai smagių užduočių. Pavyzdžiui, aiškino, kada mūsų protėviai sakydavo: „Ar nenori šeško mėsos su meirūnais?“, „Dėl jūsų kleckų aš savo pilvo nesprogdinsiu“, „Čvertis ant kampo“ ir kt. Kai kurie situaciniai posakiai buvo dar negirdėti, bet dalyviai juos išradingai paaiškino pasitelkę humorą. Jie vardijo savo mėgstamas patarles, dažniau vartojamus priežodžius. Buvo menamos mįslės.

 

Aleksandros Stulginskienės inf.



Paskutinio redagavimo data: 2020-10-28