Apie mus

Pristatyta knyga apie Vaclovą Daunorą



Žagarė Lietuvai ir pasauliui išaugino daug garsių ir talentingų žmonių. Vienas iš jų, neabejotinai, yra maestro Vaclovas Daunoras. Berniokas nuo Žagarės pradėjęs žygį į Vilnių pėsčiomis (!) vėliau savo talentu ir balsu užkariavo ne tik sostinę, visą Lietuvą, bet ir didžiuosius, prestižinius Maskvos, Milano, Niujorko teatrus.

     Pokario metų nepritekliai subrandino tvirtą ir nenuolankią Vaclovo asmenybę, jo  pasiryžimą pasiekti visas muzikos aukštumas.
     Kita mūsų kraštietė Jūratė Katinaitė LRT radijo muzikos laidų vedėja pradėjo dirbti, kai Vaclovas jau buvo emigravęs į Jungtines Amerikos Valstijas. Ten su Amerikos lietuve Egle Sodaitis kūrė savo gyvenimą, 59 metų debiutavo garsiajame Niujorko „Metropolitan“ teatre.
     Kaip sakė muzikologė, mūsų tėvų ir mūsų karta užaugo su V. Daunoro dainomis, jos nuolat skambėjo per radiją. Dainininkas mokėjo taip sudainuoti, interpretuoti kūrinius, kad jie paliesdavo žmonių širdis, nepalikdavo abejingų. Todėl labai norėjosi pakalbinti garsųjį bosą, bet jis atkakliai sakė „ne“ ir į kalbas nesileido.
     Tik po kelerių metų, tarpininkaujant dainininkei Giedrei Kaukaitei, Jūratei pavyko prakalbinti žymų kraštietį. Susitikimas baigėsi abipuse simpatija. Jūratė ne tik įrašė jautrų, atvirą interviu su garsiuoju tėvynainiu, bet po kurio laiko iš maestro gavo pasiūlymą užrašyti jo prisiminimus ir parašyti apie jį knygą.
     Knygą „Karalių kuria aplinka. Operos artistas Vaclovas Daunoras“ dailiai išleido R. Paknio leidykla, tačiau leidėjai nenumatė tokio Lietuvos žmonių meilės pliūpsnio maestro Vaclovui Daunorui. Pirmojo tiražo vos užteko Vilniaus knygų mugei, o antrojo likučiai buvo išsaugoti joniškiečiams ir parduoti po knygos pristatymo bibliotekoje.
     Tiesa, bus ir trečias tiražas, bet knygos kelionė po Lietuvą tik prasidėjo. Vasara ji bus pristatyta Žagarės vyšnių festivalyje. Čia tikimasi ir garbingiausio svečio – Vaclovo Daunoro apsilankymo.
     Su puikiu rašytojos debiutu Jūratę Katinaitę sveikino jos buvę mokytojai, klasiokai, bičiuliai, giminės. Joniškio rajono savivaldybės mero pavaduotoja Vaida Aleknavičienė palinkėjo knygos autorei: „ne planuoti savo darbus, o svajoti“, nes, kaip sakė pati Jūratė, iš planų kartais Dievas pasijuokia, o svajonės pildosi.
     Vakarą užbaigė Vaclovo Daunoro įrašas − Pilypo arija iš D. Verdi operos „Don Karlas“, tikras brangakmenis operos karaliaus karūnoje.

Vijoleta Kuprevičienė

Ritos Mačiukienės nuotraukos



Paskutinio redagavimo data: 2020-10-28