Duomenų bazės

Duomenų bazės

ČIUBERKIENĖ-KUMPIKIENĖ, Vida

Narcisizmo problema Lietuvoje menkai nagrinėta, tad Vidos Čiuberkienės-Kumpikienės knyga „Narcizai: grobuonys tarp mūsų“ padės ne tik atpažinti, bet ir išmokti tam tikrų bendravimo su narcizais būdų, kurie apsaugos nuo neigiamų potyrių.

Narcizo sąvoka atsirado iš graikų mitologijos, kur vienas herojus, vardu Narcizas, įsimylėjo save pamatęs savo atspindį vandenyje. Psichologijai šią sąvoką pirmasis priskyrė Z. Froidas, teigęs, kad vienoks ar kitoks narcisizmas būdingas kiekvienam žmogui. Apskritai narcizu vadinamas save pervertinantis žmogus, kuriam būtinas kitų susižavėjimas. Psichologijoje ir psichiatrijoje tai vertinama kaip asmenybės sutrikimas, kurio ištakos yra nepilnavertiškumo kompleksas, o pats sutrikimas formuojasi jau vaikystėje ir didelę įtaką jam turi santykiai su tėvais.

XXI amžius dėl visuomenės susitelkimo į save dažnai vadinamas narcisizmo amžiumi, tad daugeliui mūsų tenka susidurti ne tik su patologiniais narcizais, bet ir su narcizo savybių turinčiais žmonėmis ir tai labai apsunkina bendravimą, darbą ar net gyvenimą.

Knyga „Narcizai: grobuonys tarp mūsų“ skirta ne narcizams, kurie turbūt net ir negalėtų jos perskaityti – jie deda visas pastangas, kad nuslėptų šią savo savybę. Ši knyga skirta žmonėms, kuriems kasdienybėje tenka susidurti su narcisistinėmis asmenybėmis.
Paskutinio redagavimo data: 2019-04-01