Duomenų bazės

Jelgava 94

JOŅEVS, Jānis

Latvijos rašytojas Janis Jonevs debiutuoja su romanu „Jelgava 94“, kuriame atsiskleidžia po šalies nepriklausomybės atkūrimo augusios dešimtojo dešimtmečio kartos tragizmas ir ironija bei paauglio svajonė rasti savo tikrąjį veidą ir niekada netapti „vienu iš jų“.

1994 metai, Jelgavos miestas Latvijoje. Geležinė uždanga jau nukritusi, Latvija atgavusi nepriklausomybę ir bando tvarkytis su kylančiais politiniais, ekonominiais, kultūriniais iššūkiais. Išlaisvėjusios šalies jaunimas maištauja ir ieško savo kelių. Keturiolikmetis paauglys Janis ieško savęs tyrinėdamas ir žavėdamasis metalistų subkultūra. Jis ypač žavisi viena norvegų sunkiojo metalo grupe.

Savo romane „Jelgava 94“ autorius ne tik atskleidžia maištingo ir malonaus jaunuolio virsmą, jo kovą prieš suaugusiųjų nustatomas taisykles ir visuomenės normas, bet ir detaliai, net dokumentiškai, aprašo dešimtojo dešimtmečio situaciją Latvijoje po Sovietų sąjungos griūties.

J. Jonevs ̶ vienas pirmųjų rašytojų, sujungusių prisiminimus apie pirmuosius Latvijos nepriklausomybės metus su literatūrine išmone. Tai istorija apie kartą, turėjusią ieškoti savasties ir stoti į kovą su pasauliu, kad vėl nebūtų sulyginta su mase. Tačiau ar įmanoma suaugus įvykdyti pažadą, kurį duodi būdamas vaikas?
Paskutinio redagavimo data: 2019-04-01