Renginiai

Įvykę renginiai

  2019-04-01



Kovo 28 d. Joniškio viešojoje bibliotekoje vyko vakaras, kraštietei rašytojai Jolitai Skablauskaitei atminti. Tik prieš metus Anapilin iškeliavusi rašytoja nebesulaukė savo naujausios knygos pasirodymo, likimas Jolitai nebuvo gailestingas. Tačiau knygos redaktorė Janina Riškutė sudėjusi daugiau nei 30 metų rašytus apsakymus ir noveles į knygą pavadino ją „Fatum“ (lotyniškai „fatum“ reiškia likimą).

Taip autorės, redaktorės ir likimo valia pasaulį išvydo dvyliktoji Jolitos Skablauskaitės knyga. Renginyje noveles iš knygos skaitė Irena Plaušinaitytė.
Rašytojos studijų Vilniaus dailės institute kurso draugė Marija Kuodienė kalbėjo, kad Jolita visada buvo originali, paslaptinga, mergina su polėkiu. Ji dar studijuodama jautė potraukį rašyti, kurti. Nieko stebėtino, kad 1986 metais pasirodžiusi „Tik šviesūs paukščiai naktyje“ atnešė autorei pripažinimą. Ji buvo priimta į Lietuvos rašytojų sąjungą ir norėjo atsidėti tik rašymui. Tačiau gyvenimas pakoregavo Jolitos planus, besikeičiant santvarkoms, knygas leisti buvo sunku ir nepelninga. Jolita ilgą laiką dirbo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungoje, pašlijus tėvų sveikatai, grįžo į Joniškį slaugyti mamos. Su mama jas siejo ypatingas ryšys. Marija pasakojo, kad kartą, kai tėvai buvo susitaupę pinigų stogui, o Jolitai reikėjo rašomosios mašinėlės, mama nedvejodama atidavė pinigus Jolitai, nes tikėjo jos talentu, norėjo, kad ji rašytų ir leistų knygas.
Pačiai Jolitai sunku buvo patikėti savo talentu, ji nuolat save lygino su kitais, pergyveno, kad jai sėkmei pasiekti reikia kur kas daugiau pastangų ir darbo, nei kitiems. (Teisybės dėlei reikia pridurti, kad didžiausią konkurenciją jautė Jurgai Ivanauskaitei).
Jolitos vaikystė, mokslo metai prabėgo Joniškyje, ji su tėvais gyveno Varpo gatvėje. Paskutinieji jos gyvenimo metai praleisti Joniškio parapijos globos namuose „Santara“. Joniškio literatams, visuomenininkams kilo idėja bevardį skverelį netoli tų vietų pavadinti rašytojos Jolitos Skablauskaitės vardu. Kaip sakė jos bičiulė Marija: jei Vilniuje yra skverelis pavadintas Jurgos Ivanauskaitės vardu, tai Joniškyje tikrai galėtų būti – Jolitos Skablauskaitės. Savo kūryba ji tikrai nusipelnė tokios garbės ir įamžinimo.
Renginyje kalbėjusi Joniškio rajono savivaldybės mero pavaduotoja Vaida Aleknavičienė sakė, kad idėja bus svarstoma savivaldybės taryboje.
Dainomis vakarą puošė Aistė Tuminaitė ir Jolita Gubevičiūtė.
Tą pačią dieną Joniškio „Saulės“ pagrindinėje mokykloje (buv. Joniškio 2-oji vidurinė) vienam lietuvių kalbos kabinetui suteiktas, šią mokyklą baigusios rašytojos Jolitos Skablauskaitės vardas. Juostelę perkirpo idėjos iniciatorė, poetė Regina Briedytė.

Vijoleta Kuprevičienė

Ritos Mačiukienės nuotraukos



Paskutinio redagavimo data: 2020-12-07