Renginiai

Įvykę renginiai

  2019-04-17



Balandžio 17 dieną Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje dvi naujausias savo knygas „Antanas Račas“ ir „Advokatas Leopoldas Petrauskas“ pristatė kraštietė žurnalistė, rašytoja, pedagogė Birutė Žymantienė.

Neslėpdama sentimentų gimtajam Joniškiui ir padėkojusi už jos darbo bei veiklos įvertinimą, knygų autorė prisiminė jau brandžiame amžiuje parašytą pirmąją knygą apie lietuvių kunigą ir skulptorių Antaną  Rimavičių, visą  gyvenimą dirbusį Latvijos katalikų parapijose. B. Žymantienė yra sakiusi, kad „niekada nieko šiame pasaulyje nesu radusi įdomesnio, romantiškesnio, mistiškesnio už gyvo žmogaus tikrą gyvenimą“. Biografijos žanras tapo jos kūrybos vizitine kortele.

Aštuntoji knyga „Antanas Račas“ pasakoja apie Kelmės mokytoją, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio kūrėją.  Dalindamasi įspūdžiais, kaip buvo rašoma ši knyga,  autorė nuoširdžiai rekomendavo surizikuoti, paimti ir perskaityti, pažadėdama, kad laikas, praleistas skaitant šią monografiją, tikrai nebus nuobodus. Politika, tai valstybės valdymo menas, o knyga  „Antanas Račas“ – apie politiką, įvaldžiusį šį meną.
Devintoji knyga „Advokatas Leopoldas Petrauskas“  – tai  laiškų romanas. „Kokia laiškų romantika, kokia elegancija, informacijos, laiškų, nuotraukų šiai knygai buvo tiek daug, kad tai tapo nebe darbu, o malonumu“, sakė  B. Žymantienė. Atsiminimais apie tėvą dalinosi knygos pristatyme dalyvavusi jo dukra  Rūta Petrauskaitė Žąsinienė.

„Juk pasauly viskas turi būti savo vietoj ir laiku ...“ – renginio pradžioje dainavo lopšelio-darželio „Saulutė“  mažoji solistė  Gabrielė Bertašiūtė  (vadovė G. Pamparienė) .  O knygų autorė B. Žymantienė susitikimo pabaigoje išsitarė, kad tiek rinkdama informaciją savo knygoms, tiek rašydama jaučiasi vedama aukštesnės jėgos rankos, todėl ji atsiranda  ten, kur reikia ir kur turi būti. Net kai blogai, vis tiek jaučiasi vedama teisinga linkme.  Dabar rašanti jau dešimtąją knygą, - paatviravo netrukus gražią gyvenimo sukaktį minėsianti kraštietė Birutė Žymantienė.
 
D. Norvaišienės inf.


Paskutinio redagavimo data: 2020-10-28