Renginiai

Meilės ir apgavystės istorija joniškietės romane

  2019-06-19



Kas pastaruoju metu nėra skaitę ir girdėję pasakojimų apie moteris, sugundytas, apgautas ir finansiškai apiplėštas internetinių sukčių. Tokių istorijų pilna spauda ir internetas. Joniškietė lietuvių kalbos mokytoja Alina Jonaitienė šia tema nutarė parašyti romaną. „Džiaugsmas pro ašaras, arba meilės istorija po 50-ies“. Knygą, kaip, beje, ir pirmąją A. Jonaitienės apysaką vaikams ir paaugliams „Smiltė“, išleido leidykla „Gelmės“.

     Romaną Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje ir Žagarėje pristatė „Gelmių“ leidyklos vadovė Vida Bėkštienė ir redaktorė Kristina Noreikienė.
„Žmonės ilgisi šilumos ir saulės, pramogų ir įdomių nutikimų, bet dar labiau jiems reikia artimų ir brangių žmonių meilės. O jei tokių nėra? O jei tau paprasčiausiai nepasisekė? Tai gal tinka ir pigus pakaitalas? Kaip vietoj gero ir šviežio karvių pieno uoliai gurkšnojame iš miltelių padarytą baltą gėralą ar kramsnojame šokoladu pavadintą neaiškios kilmės rudą gaminį, tai kodėl gi tokio pakaitalo nesuradus meilei? Jeigu širdis ilgisi, o šalia nieko nėra. Juk ir perlų vėrinį ne kasdien segime, ir savaime aišku, ne kiekviena moteris tokį turi. O pakaitalą įsigyti gali kiekviena. Ar turime žmogų už tai smerkti? Galbūt pagailėti ar atjausti, bet smerkti? Tikrai ne“ – teigia autorė romano puslapiuose.
     Man pačiai teko susidurti su tokiais asmenimis, − sakė Alina Jonaitienė. Bendravimas gimė paspaudus „patiktuką“ prie nuotraukos socialiniame tinkle, greitai supratau, kas ir kaip čia rašo, ko nori. Medžiaga kaupėsi, nusprendžiau, kad galiu parašyti knygą, romaną. Parodyti, kaip tokie virtualūs sukčiai naudojasi patiklių, vienišų moterų gerumu, troškimu turėti artimą žmogų. Žinoma, siužetui vystyti reikėjo pridėti ir savo fantazijos, išmonės, psichologinių žinių, kuriant pagrindinės veikėjos Pranutės portretą.
     Knygos redaktorė Kristina Noreikienė sakė, kad Alinos parašytą tekstą redaguoti lengva, ji lituanistė, puikiai valdantį žodį.
     Į naujos knygos sutiktuves atėję bičiuliai, kolegos, audruviečiai, bibliotekininkai sveikino autorę, linkėjo kūrybinės sėkmės. Rajono savivaldybės mero pavaduotoja Vaida Aleknavičienė džiaugėsi, kad  Alina Jonaitienė išleido jau antrą knygą, yra darbšti, aktyvi moteris kūrėja.

Vijoleta Kuprevičienė
Ritos Mačiukienės nuotraukos



Paskutinio redagavimo data: 2020-10-28