Apie mus

Naujienos

  2019-10-04



Bibliotekos skaitykloje eksponuojama Dalios Petraitienės varpelių kolekcija.

Rajone gerai žinoma tautodailininkė ir buvusi geografijos mokytoja pasakojo, kad kolekcija prasidėjo sprendimu kažką kolekcionuoti. Kadangi turėjo gražų varpelį nusprendė, kad kolekcijos pradžia jau yra. Tai įvyko 1981 metais Kaune.
Taip varpelis po varpelio kolekcija augo ir pilnėjo. Dabar joje yra virš 300 eksponatų. Iš pradžių rinko visokius varpelius, dabar apsiriboja tik su valstybių, miestų simbolika. O ir pastangų reikia įdėti vis mažiau − varpeliai tarsi patys „keliauja“ į kolekciją artimųjų, draugų pastangomis. Štai medinį varpelį iš Balio salos parvežė dukra. Sūnus pabuvojo prie Baikalo ežero, taip atsirado varpelis iš ten. Pats naujausias eksponatas yra iš Juodkalnijos. Mokytojai labai brangus jos auklėtinių iš „Saulės“ pagrindinės mokyklos Kalėdų proga padovanotas ažūrinis varpelis.
Skaityklos ekspozicijų vitrinoje eksponuojami 67 varpeliai. Senovėje tikėta, kad varpų, varpelių, žvangučių, cimbolų ir gongų garsai neša laimę, atbaido piktąsias dvasias. Kviečiame užsukti ir pasigrožėti.



Paskutinio redagavimo data: 2019-10-04