Renginiai

Pristatyta Leono Karaliūno knyga ir filmas

  2019-10-18



Spalio 17 d. bibliotekoje vyko Joniškio garbės piliečio, pirmojo šalyje krepšinio muziejaus įkūrėjo Leono Karaliūno knygos „Antrasis auksas: III Europos vyrų pirmenybės: faktai ir skaičiai“ ir filmo „Krepšinio legenda Valdemaras Chomičius“ pristatymas.

     Prieš 80 metų Kaune buvo specialiai III Europos krepšinio pirmenybėms pastatyta sporto halė. 1939 metų gegužės 21–28 dienomis vykusiose pirmenybėse dalyvavusi Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė padovanojo savo jaunai valstybei čempionų titulą. Antrą kartą iš eilės lietuviai tapo senojo žemyno nugalėtojais. Nepailstantis krepšinio entuziastas Leonas Karaliūnas ta proga išleido knygą, kurią pirmiausia, šią vasarą, pristatė istorinėje Kauno prezidentūroje.
     Filmas sukurtas su operatoriumi Ričardu Norkumi, skirtas žymaus krepšininko, buvusio „Žalgirio“ ir TSRS rinktinės kapitono Valdemaro Chomičiaus jubiliejui. Filmas trunka 73 minutes ir tai nėra atsitiktinis skaičius: sportininkui sukako 60, o jo numeris buvo tryliktas. Leonas pakalbino ir nufilmavo V. Chomičiaus buvusius komandos draugus: A. Sabonį, Š. Marčiulionį, S. Tarakanovą ir kitus, kolegas trenerius A. Sireiką, K. Kemzūrą... filme daug filmuotos varžybų medžiagos, nuotraukų. Ko nepavyko surasti ir dokumentuoti iliustruoja Ilonos Čeilutkienės piešiniai. Filmą įgarsino kraštietis Juozas Šalkauskas.
     Leono išleistų knygų kraitėje – 25 leidiniai, sukurti penki filmai. Ne veltui už nuopelnus Joniškio kraštui: sporto plėtrą, kūrybinę ir edukacinę veiklą, Joniškio vardo garsinimą respublikoje ir už jos ribų L. Karaliūnui 2018 m. suteiktas Joniškio garbės piliečio vardas.
     Buvusio mokinio, klasioko darbais džiaugėsi Joniškio „Aušros“ gimnazijos atstovai, jį sveikino kolegos iš savivaldybės. Leonas už pagalbą, paramą dėkojo filmo operatoriui ir montažo autoriui Ričardui Norkui ir „Saulės“ pagrindinės mokyklos direktoriui Tomui Armonavičiui.
   Iki spalio 31 d. bibliotekos skaityklos languose veiks Leono Karaliūno surinktų atvirukų paroda „Atvirukai apie krepšinį 1937-2019“.

Vijoleta Kuprevičienė

Ritos Mačiukienės nuotraukos



Paskutinio redagavimo data: 2020-10-28