Renginiai

Įvykę renginiai

  2019-10-23



Rudeniškai šiltą spalio 23 d. popietę Gaižaičių seniūnijos žmonės turėjo galimybę susitikti su žinoma provizore (vaistininke) Jadvyga Balvočiūte.


Renginį organizavo Gaižaičių filialo bibliotekininkė, finansavo Gaižaičių kaimo bendruomenė, paskaitą vedė žolininkė Jadvyga Balvočiūtė. Iš savo kolegų J. Balvočiūtė išsiskiria tuo, kad yra profesionali farmacininkė, baigusi Kauno medicinos institutą, parašiusi daug tiriamųjų straipsnių, mokslo populiariųjų straipsnių. Kartu su bendraautoriais išleido keletą knygų, iš kurių viena „Lietuvos vaistiniai augalai“ pristatyta paskaitos metu. Žolininkės patarimais pasitiki net tie, kurie skeptiškai vertina liaudies mediciną.

 J. Balvočiūtė dalijosi žiniomis apie vaistinius augalus. Žolininkė pasakojo, kad vaistiniais augalais ji domisi visą gyvenimą. Norėdama, kad žmonės vartotų kokybiškas žoleles ji įkūrė ekologiškų žolelių ūkį. Žolininkė apgailestavo, kad šiandieninėje visuomenėje vaistiniai augalai yra šiek tiek primiršti ir, kad žmonės vaistažoles dažniau perka prekybos centruose. Susitikimo dalyvių žolininkė paprašė surašyti žinomus vaistinių augalų receptus ir įamžinti knygoje. Susirinkusieji ragavo įvairių džiovintų šaknų ir įsitikino, kad jų skonis gana malonus ir puikiai gali pakeisti mūsų taip pamėgtus saldumynus ir bulvių traškučius. 

Po renginio buvo galima įsigyti ekologiškų Jadvygos arbatų – žolelių mišinių. Žaliava šiems mišiniams ruošiama iš daugiau kaip 120 augalų rūšių. Visos žolelės yra ekologiškos: išaugintos provizorės J. Balvočiūtės ekologiniame žolelių ūkyje arba surinktos iš sertifikuotų ekologiškų natūralių plotų. Susirinkusieji buvo pavaišinti žolelių arbata. Visi norintieji galėjo asmeniškai pasikalbėti su žolininke jiems rūpimais klausimais.

Susitikimo pabaigoje bibliotekininkė padėkojo žolininkei Jadvygai už paskaitą bei naudingus patarimus ir įteikė rožių vazoną, taip pat buvo padėkota Gaižaičių kaimo bendruomenės pirmininkei už bendradarbiavimą ir renginio finansavimą.

M. Sviderskienės inf.


Paskutinio redagavimo data: 2020-10-28