Renginiai

2019

  2019-12-17



Penktadienio vakarą bibliotekos skaitykloje tvyrojo šventinė atmosfera, lyg ilgai lauktas išsipildymas, pristatyta Aušros Lukšaitės-Lapinskienės pirmoji knyga „Dar esu“.

     Penktadienio vakarą bibliotekos skaitykloje tvyrojo šventinė atmosfera, lyg ilgai lauktas išsipildymas, pristatyta Aušros Lukšaitės-Lapinskienės pirmoji knyga „Dar esu“. Kalbėdama apie išvaizda kuklią, tačiau turiniu labai talpią knygą, lituanistė, Joniškio literatų klubo „Audruvė“ pirmininkė Alina Jonaitienė sakė: „ją sudaro 76 eilėraščiai, padalinti į keturis skyrius, kruopščiai atrinkti ir sudėlioti. Knyga miela akiai ir širdžiai. Balta tarsi tik pradėto gyvenimo lapas, skoningai iliustruota autorės dukros Justės Lapinskaitės piešiniais“.

O kad knyga buvo tikrai laukiama, kad Aušra turėjo didelį palaikymą ir paskatinimą liudijo su gėlėmis susirinkę renginio svečiai. Draugai, bičiuliai, audruviečiai, buvę ir esami kolegos sveikino autorę ir linkėjo nesustoti, nenustoti kurti, galvoti apie žingsnius kitos knygos link, tapti Lietuvos rašytojų sąjungos nare. Pati autorė taip pristato save: „Nelaikau savęs poete. Esu tiesiog literatūros žmogus, kuris nė dienos negyvena be knygos. Eilėraštis dažnai ateina kaip svečias – jeigu spėju jį pakviesti, užsirašyti, jis virsta „kūnu“. Dažniausiai rašyti įkvepia, paskatina gilūs – skaudūs ar džiugūs – išgyvenimai, tačiau, kad jie taptų kūriniu, turi praeiti laiko, tada jau įmanoma suvaldyti jausmus. Juk eilėraštis – gyva emocija“.
Dauguma eilėraščių dramatiški, išjausti, padiktuoti ne tik šviesios gyvenimo pusės, bet ir suvokimo, kad žmogus šiame pasaulyje laikinas, trapus. Tačiau knyga pozityvi, kupina meilės. Autorė ją pradeda nuo padėkos žmonėms, kurie lėšomis ar įkvėpimu prisidėjo prie šios knygos gimimo. O paskutinis rinkinio eilėraštis, skirtas šešių metų sūnėnui Jokūbui, tarsi sakantis, kad gyvenimas nesibaigiantis, gražus ir verta jį pažinti ir mylėti:

„auga tavo ranka mano rankoj
tik baimės kasdien akyse nemažėja
jos smalsumas nepaslepia
turėsi ją nugalėti
įveikti ir išeiti į pasaulį
kur vietos pakanka
ir vaiko sapnams
ir svajonėms
ir laumžirgio sparno švelnumui“

Aušrą Lukšaitę-Lapinskienę pirmosios knygos išleidimo proga sveikino Joniškio rajono savivaldybės Administracijos direktorė Valė Kulvinskienė, kolegos iš Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus, literatų klubo „Audruvė“ bendraminčiai, buvusios kolegės iš Žagarės gimnazijos, buvusi Aušros lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Rima Dominaitė, bičiulė Aldona Šliažaitė, Žiemgalos Aukštaičių Kultūros draugijos Joniškio skyriaus pirmininkė Ilona Osipova, Joniškio J. Avyžiaus viešosios bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė ir kt.
Renginyje dainavo Edita Žarkauskaitė.



Paskutinio redagavimo data: 2020-10-28