Apie mus

Naujienos

  2020-03-26



Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos specialistai parengė atsakymus į dažniausius šiuo metu klausimus.

Karantinas laikinai atėmė tiesioginio bendravimo su lankytojais galimybę ir malonumą. Pagal Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos specialistų pateiktą informaciją Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos specialistai parengė atsakymus į dažniausius šiuo metu klausimus. Tikimės, kad jie bus naudingi mūsų bibliotekos lankytojams.

Ar Jūsų biblioteka dirba karantino metu?

Jono Avyžiaus viešoji biblioteka laikinai teikia tik NUOTOLINES paslaugas. Į skambučius atsakoma pirmadieniais–ketvirtadieniais nuo 8.00 iki 17.00 val., penktadieniais  8.00 iki 15.45 val. Pietų pertrauka – 12.00–12.45 val.

Informacija teikiama:

Skaitytojų aptarnavimo skyrius (konsultacijos knygų pratęsimo klausimais) 

Tel. (8 426) 52306, el. p.  abonementas@joniskis.rvb.lt

Informacijos ir kraštotyros skyrius 

Tel. (8 426) 60088, el. p. bibliografija@joniskis.rvb.lt

Vaikų literatūros skyrius 

Tel. (8 426) 52306, Mob. (8 620) 11372   el. p.  vaikai@joniskis.rvb.lt

Filialai taip pat teikia nuotolines konsultacijas. Informacija teikiama prie įėjimo į filialo patalpas  nurodytu kontaktiniu telefonu ar el. paštu.            

Ką daryti, jei gavau laišką, kad turiu grąžinti knygą, tačiau dėl šalyje susiklosčiusios situacijos biblioteka nedirba? Ar galima per karantiną grąžinti knygas į biblioteką?

Prašome knygų negrąžinti (t.y. nemesti knygų į knygų grąžinimo įrenginį). Knygas grąžinsite pasibaigus karantinui. Pranešimus dėl pasibaigusio knygų grąžinimo laiko ignoruokite. Knygos bus pratęsiamos automatiškai.

Kaip prasitęsti knygos grąžinimo terminą?

Jei praėjo tik 30 dienų po pasiskolinimo – prasitęsti galima Jono Avyžiaus viešosios  bibliotekos elektroniniame kataloge pasirinkus nuorodą „mano sritis“ ir prisijungus nurodant skaitytojo pažymėjimo numerį ir slaptažodį (slaptažodis –  skaitytojo pavardė lietuviškomis raidėmis).

Pratęsti knygos skaitymo terminą taip pat galite Bibliotekų interaktyvių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt.   Paspaudus „ Prisijunkite“ ir suvedus savo duomenis, viršutinėje portalo eilutėje (virš meniu)  atsivers jūsų profilio duomenys. Pasirinkę eilutę „Užsakymai“, po to „Dokumentai“ matysite bibliotekas, iš kurių skolinotės knygas, fondus, užsakymo būsenas, grąžinimo terminus.

Jei gavote elektroninį laišką apie artėjantį knygos grąžinimo terminą, norėdami pratęsti leidinį spauskite laiške esančią nuorodą.

Kaip pradėti skaityti el. knygas?

Norint skaityti elektroninę knygą, reikia atlikti šiuos veiksmus:

  • Skaitytojas, turintis skaitytojo pažymėjimą, portale www.ibiblioteka.lt turėtui jungtis su savo skaitytojo pažymėjimo numeriu, slaptažodis – jūsų pavardė lietuviškais rašmenimis (jeigu nepakeitėte kitaip).
  • Atlikti paiešką;
  • Pasirinkti elektroninę knygą;
  • Pasiskolinti (spausti „Pasiskolinti“; vienu metu galite skaityti 2 elektronines knygas; negalėsite pasiskolinti, jei ji tuo metu skaitoma ir nebėra laisvų licencijų).

Elektoroninių knygų skolinimosi iš ibibliotekos instrukciją rasite ir paspaudę šią nuorodą.

Negaliu pasiskolinti el. knygų, nes prie visų knygų matoma nuoroda tik „Pavartyti“?

Einamaisiais metais neatnaujinote asmens duomenų arba nesate prisijungęs prie portalo.

Kodėl negaliu pasiskolinti konkrečios el. knygos?

  • ibiblioteka neturi įsigijusi licencijų;
  • Jau pasiskolinote 2 el. knygas;
  • Knyga skaitoma. Galite rezervuoti (ši funkcija matoma naudotojui tuomet, kai biblioteka turi įsigijusi licencijų, leidžiančių naudotojams skolinti išleistą dokumentą, tačiau jis yra skaitomas kito naudotojo).

Ar galiu el. knygas parsisiųsti iš ibiliotekos ir skaityti savo skaityklėje?

Parsisiųsti negalite, bet  galite skaityti įrenginiuose, turinčiuose interneto prieigą.

Kaip pratęsti el. knygų skaitymo laiką?

Pasiskolintas elektronines knygas rasite savo paskyroje  paspaudę meniu punktą Užsakymai. Atsivėrusiame papildomame meniu reikėtų pasirinkti punktą El. knygos. Jums bus rodomas pasiskolintų ir rezervuotų knygų sąrašas, prie kiekvienos knygos matysite skolinimosi duomenis: kada knyga pasiskolinta, kiek dienų dar liko skaityti, taip pat veiksmų piktogramas. Čia galėsite pratęsti skaitymo laiką.

Kaip grąžinti el. knygą?

Sistema nustatytą dieną automatiškai atliks dokumento grąžinimo veiksmą, jei dokumento neperskaitėte per numatytą laikotarpį ir neturėjote galimybės pratęsti skaitymo laiko.

Ką daryti, jei viską išbandžiau, bet elektroninių knygų pasiskolinti vis tiek nepavyksta?

Rekomenduojame aprašyti vykdytus veiksmus ir užpildyti kreipinį „Klausk bibliotekininko“ LIBIS sistemoje.

Drauge mes rasime atsakymą į visus jums aktualius klausimus. Jono Avyžiaus viešoji biblioteka dirba Jums. Bendraukime ir bendradarbiaukime.

Paskutinio redagavimo data: 2020-03-26