Duomenų bazės

Duomenų bazės

BERNS, Gregory

Amerikiečių neurolomokslininko Gregory Berns atliktas darbas apstulbins ne vieną. Vyras rado būdą atsakyti į klausimą, ar šunys mus tikrai myli. Sudėtingą tyrimo procesą bei jo rezultatus išdėstė knygoje „Kaip šunys mus myli: neuromokslininkas atskleidžia šuns smegenų paslaptis".
 
Turbūt kiekvienas yra girdėjęs posakį, kad šuo – geriausias žmogaus draugas. Ir iš tiesų – mūsų keturkojai bičiuliai nepavargsta įrodinėti savo meilės. Jie kiekvieną dieną pasitinka mus su nesuvaidintu džiaugsmu, mėgsta būti šalia, randa savų būdų paguosti, kuomet šeimininkas liūdi. Tačiau, kartais kyla klausimas, kad gal mes save apgaudinėjame? Ar tikrai šunys mus myli taip pat, kaip mes juos? Toks klausimas ilgai kankino ir Emorio universiteto neuromokslininką Gregory Berns. Šis mokslininkas ilgai tyrė žmonių smegenų veiklą, bet jam visada kirbėjo mintis, tuos pačius tyrimo metodus pritaikyti ir šunims.
 
Idėja magnetinio rezonanso dėka pažvelgti į šunų smegenis dar labiau sustiprėjo, kai mokslininko šeima priglaudė kalytę Kelę. Nors mintis skamba paprastai, ją įgyvendinti nėra taip lengva. Joks šuo nenori ramiai tupėti magnetinio rezonanso aparate. O slopinti gyvūną vaistais, ar surišti, nenorėjo nei Gregory Berns, nei jo kolegos. Visgi mokslininkas nutarė nepasiduoti, pasiremti gerai dresuotų karo šunų patirtimi ir ėmėsi mokyti Kelę, kaip elgtis tyrimo metu. Dresūra truko ilgai, tačiau atnešė ir džiaugsmo šeimai. Šuo itin suartėjo su mokslininku, kuris galiausiai atliko numatytą tyrimą (ne tik su savo šunimi). O jo rezultatus dabar galime perskaityti knygoje.
 
„Kaip šunys mus myli: neuromokslininkas atskleidžia šuns smegenų paslaptis“– skirta visiems šunų mylėtojams. Tai knyga ne tik apie tyrimą, bet ir apie draugystę su gyvūnu bei sunkumus, kurie užklumpa kiekvieną mokslininką.
 
Amerikietis Gregory Berns yra neuroekonomistas, neuromokslininkas, psichiatrijos profesorius ir rašytojas. Autorius studijavo fiziką, vėliau biomechaninę inžineriją ir mediciną. Jis publikavo šimtus profesinių straipsnių įvairiuose prestižiniuose leidiniuose. Taip pat nuolat dalyvauja televizijos laidose. Pirmoji jo knyga „Satisfaction: the science of finding true fulfillment" pasirodė 2005-tais metais. Joje mokslininkas meta iššūkį teorijai, kad žmonės yra verčiami jausti malonumą ir vengti skausmo bei teigia, kad pasitenkinimas kyla iš patirčių, kurios atsiranda siekiant tikslo, net jei siekis kelia diskomfortą. 2013 ir 2017 metais Gregory Berns parašė knygas skirtas šunų smegenų tyrimams. Jos tapo „New York Times“ bestseleriais ir pripažintos, kaip vienos geriausių mokslo populiarinimo knygų.
Paskutinio redagavimo data: 2020-04-02