Duomenų bazės

Lotosas

ZHANG, Lijia

Kinų autorės Lijia Zhang romanas „Lotosas“ yra įkvėptas rašytojos močiutės mirties patale papasakotos istorijose. Kūrinyje įtaigiai pavaizduotas skaudžios ir neretai nuo visuomenės slepiamos dabartinės Kinijos realybės portretas.
 
Lotosas – jaunos merginos slapyvardis. Ją sutiksite Kinijos nuodėmių miestu vadinamame Šendžene. Lotosas – gatvės prostitutė. Vyrams parsiduodančios merginos gyvenimas neprimena romantiškos pasakos. Lotosas visada alkana ir niekada nesijaučia saugi. Ji privalo įtikti reikliems klientams, bjauriai viešnamio valdytojai, saugotis policijos ir išlikti graži bei geidžiama. Mergina taupo pinigus ir beveik visus juos siunčia namo. Lotosą palaiko vienintelė gyvenimo svajonė – ištraukti jaunesnį brolį iš kaimo ir suteikti jam galimybę studijuoti.
 
Džiugesio neteikiančią Lotoso kasdienybę praskaidrina pažintis su žurnalistu ir fotomenininku Bingu. Vyras planuoja parengti reportažą apie gatvėje dirbančias merginas, kurios oficialioje šalies statistikoje neegzistuoja, nors realiai prostitučių yra apie 10 milijonų. Vyro tikslas yra atskleisti slepiamą Kinijos pusę. Taip pat atskleisti žmogiškąją merginų pusę, parodyti, kad prostitutėmis dirba ne beveidės moterys, o gyvi žmonės. Fotografas savo darbu siekia realių reformų. Lotosas supranta, kad joje pamažu gimsta jausmai. Tačiau gatvės merginai jie yra neleidžiami.
 
Šiuolaikinė Kinija yra didinga valstybė, savo regiono lyderė, tačiau tuo pačiu joje klesti skurdas, prostitucija, prekyba žmonėmis, korupcija, išnaudojimas. „Lotosas“ vaizduoja nepadalintą šalies realybę. Autorę knygą rašė apie 12 metų ir joje aiškiai jaučiamas daugiasluoksniškumas. Lijia Zhang atliko puikų darbą, jos personažai gyvi ir išvystyti. „Lotoso“ įtaigumą sustiprina tai, kad autorė rėmėsi senelės, paauglystėje parduotos į viešnamį, pasakojimu.
 
Lijia Zhang gimė 1964-tais metais. Nuo šešiolikos metų ji dirbo raketų gamykloje. 2003-iais metais įstojo studijuoti anglų kalbos ir kūrybinio rašymo į Goldsmiths Londono universitetą. Vėliau pradėjo rašyti knygas bei straipsnius, kuriuos publikuoja geriausi pasaulio leidiniai, tokie kaip „The New York Times“ ar „Newsweek“. Rašytoja konferencijose pasakoja apie šiuolaikinę Kiniją, yra davusi ne vieną interviu CNN ir BBC kanalams. Taip pat Lijia Zhang skaitė paskaitas Stanfordo, Harvardo ir Sidnėjaus universitetuose, rengė Tedx kalbas. Rašytoja jau yra parašiusi tris knygas. Šiuo metu autorė kartu su dviem dukterimis gyvena Pekine.
 
Paskutinio redagavimo data: 2020-04-03