Renginiai

20 bibliotekos pokyčių metų

  2020-04-23



Per pastaruosius 20 metų biblioteka labai pasikeitė. Ji jau seniai nebėra tik knygų saugojimo vieta – bibliotekos įvaizdis išsiplėtė. Darbuotojai ėmė naudotis naujomis technologijomis, jas pritaikė savo darbe. Elektroninis bibliotekos katalogas pakeitė senąjį – kortelinį, darbas tapo kompiuterizuotas. Skaitytojai jau gali rezervuoti bet kurią knygą neišėję iš namų.

Šie 20 metų bibliotekai buvo itin svarbūs. 2004 m. Viešajai bibliotekai suteiktas kraštiečio rašytojo Jono Avyžiaus vardas. 2012 m. įsteigta J. Avyžiaus literatūrinė premija, kuri įteikta dviems nusipelniusiems Lietuvos rašytojams R. Granauskui ir S. Šalteniui.

2014 m. prisijungti prie akcijos „Atrask vaikystės biblioteką“ ir tapti bibliotekos globėja Jono Avyžiaus viešoji biblioteka pakvietė operos solistę Sofiją Jonaitytę. 2016 m. pristatyta jos bibliotekai dovanotų knygų lentyna.

Gražėjo ne tik vaizdas pro langą, bet ir bibliotekos vidus. 2007 m. bibliotekos laiptinė pasipuošė nuostabiu N. Vasiliauskaitės vitražu, o nuo 2019 m. laiptinės sieną puošia vis naujos nuotraukų parodos. Po truputį suremontuotos visų skyrių patalpos, atnaujinta visa kompiuterinė įranga, baldai, šalia įėjimo į biblioteką sumontuota knygų grąžinimo dėžė.

 2018 m. biblioteka gavo naujų technologijų (3D spausdintuvas, mikrokompiuteriai, negatyvų ir nuotraukų skeneris, rašalinis spausdintuvas, grafinė planšetė, edukaciniai dronai, mikrokompiuteriai), kurias galima rasti naujai įrengtoje Inovacijų erdvėje.

2018 m. duris atvėrė keturi Knygų nameliai: du Joniškyje, po vieną Skaistgiryje ir Žagarėje. 2019 m. Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu Joniškio autobusų stotyje atidarytas ir trečiasis mieste Knygų namelis.

Biblioteka taip išplėtė savo sienas, kad tapo neatskiriama miesto gyvenimo dalimi. Nuolat rengiamos edukacijos, akcijos ir renginiai džiugina ne tik joniškiečius, bet ir miesto svečius. Bibliotekos darbuotojai nuolat prisideda ir prie kitų organizacijų veiklos. Nuo 2012 m. bibliotekos darbuotojai kasmet žygiuoja Joniškio miesto šventės eisenoje, aktyviai dalyvauja šventės renginiuose.

Šiais metais Nacionalinė bibliotekų savaitė kiek kitokia. Ji vyks saugiai – iš namų. 2020 metų Nacionalinės bibliotekų savaitė klausia ,,Kaip pasikeitėme per 20 metų?“. Šia proga kviečiame aplankyti virtualią parodą ,,20 bibliotekos pokyčių metų“ ir pamatyti, kaip per 20 metų pasikeitė Joniškio rajono Jono Avyžiaus viešoji biblioteka. Pamatykite bibliotekai svarbias akimirkas ir prisiminkite, kaip keitėsi bibliotekos vidus ir vaizdas pro langą, kokiomis naujovėmis pasipildė, kad priarėtų prie skaitytojo.

Parodą rasite čia -> https://photos.app.goo.gl/e1dQPLKzDWQygsxu9 

Paskutinio redagavimo data: 2022-11-09