Renginiai

Įvykę renginiai

  2020-05-16



Kasmet, gegužės 16 dieną, Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešoji biblioteka švenčia kraštiečio rašytojo, kurio vardu vadinasi, Jono Avyžiaus gimimo dieną. Šiemet jam būtų sukakę 98-eri metai.

     Rašytojas visuomet buvo populiarus ne tik visoje Lietuvoje, bet ir savo krašte. Susitikimai su juo, naujų knygų pristatymai vyko rajono bibliotekose, kaimuose ir mokyklose, jų galima suskaičiuoti ne vieną dešimtį. Tačiau išskirtinę globą ir dėmesį rajono viešoji biblioteka pajuto po jo apsilankymo 1997 metų rudenį. Tą byloja ir įrašas bibliotekos „Svečių knygoje“: „Visada teikiau didžiausios reikšmės bibliotekoms, šiandien pamirštoms pragmatiškų valdininkų, skurstančioms, tačiau dirbančioms didžiulį darbą kultūros baruose, restauruojant apgriautą mūsų žmonių dvasinį gyvenimą. Viena tokių yra Joniškio viešoji biblioteka, į kurią įėjau sužvarbęs, o išėjau sušildytas jos darbuotojų entuziazmo ir pasiaukojimo skleisti švietimą žmonių tarpe. Čia dar kartą įsitikinau, kad kultūros žmogaus pasišventimas savo darbui neįvertinamas jokiais pinigais...“.
    Pagerbdama žymaus kraštiečio rašytojo atminimą, Joniškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka pradėjo nuosekliai vykdyti iškilaus kraštiečio įamžinimo projektus gimtinėje. 2002 m. Mėdginuose, minint rašytojo 80-ąsias gimimo metines, pastatytas joniškiečio tautodailininko Ryčio Čagaus sukurtas stogastulpis. Kelio ženklas žymi rašytojo gimtosios sodybos vietą, kurioje jis gimė, vėliau čia ilgus metus gyveno Jono Avyžiaus sesuo Adolfina. Galima tik pasidžiaugti ir padėkoti už pagarbą literatūros klasikui dabar čia šeimininkaujančiam Petrui Kaminskui ir jo šeimai. Prie stogastulpio kartais pasitinkami „Poezijos pavasario“ svečiai, atvažiuoja moksleiviai, vyksta renginiai.
     Po poros metų minėsime rašytojo 100-metį, biblioteka jau pradėjo paruošiamuosius darbus. Pirmiausia buvo pasirūpinta stogastulpio Mėdginuose kokybe. Nors jis ir ąžuolinis, bet kas dešimtmetį reikalauja priežiūros. Joniškio Jono Avyžiaus viešoji biblioteka dėkoja organizacijoms ir žmonėms, kurie prisidėjo prie stogastulpio atnaujinimo darbų: Kepalių žemės ūkio bendrovei, Joniškio hidrostatybai, verslininkui Kęstutčiui Ožiūnui, tautodailininkui Edmundui Kuduliui.
     2000 metais rašytojo gimtojoje sodyboje Mėdginuose įvyko pirmieji Jono Avyžiaus skaitymai. Per dvidešimt metų ištraukas iš rašytojo kūrinių skaitė moksleiviai, jaunieji skaitovai, studentai, aktoriai, žymūs kraštiečiai. Tik 2001, 2003, 2006 ir 2007 metais skaitymai nevyko. Šiemet skamba 17-ieji skaitymai. Renginys kitoks, nes gyvus susitikimus koreguoja karantinas. Bet jie ypatingi, nes išgirsime Jono Avyžiaus balsą, kuris skambės iš 1966 metais įrašytos plokštelės. Rašytojas skaito pasaką „Neregėta gėlė“. Manau, tikrai bus malonu klausytis gerai pažįstamos, kai kur prasiveržiančios, joniškietiškos tarties.
TRADICINIAI JONO AVYŽIAUS SKAITYMAI 2020

https://www.youtube.com/watch?v=n30_-iAH1TM

Tradicinių Jono Avyžiaus skaitymų istorija 2000-2020 m.

https://www.joniskis.rvb.lt/news/2347/61/Tradiciniai-Jono-Avyziaus-skaitymai-2000-2020-metai/d,zmones/



Paskutinio redagavimo data: 2022-11-09