Apie mus

Virtuali paroda „Paslaptingas bičių gyvenimas“

  2020-05-20



2018 m. gegužės 20 d. Jungtinių Tautų Organizacija paskelbė Tarptautine Bitės diena. Ši diena pasirinkta neatsitiktinai. Tai žymaus Slovėnijos šiuolaikinės bitininkystės pradininko ir vieno iš didžiausių to laikotarpio bitininkų ekspertų Antono Janšos (Anton Janša, 1734–1773) gimimo diena (Slovėnija buvo Pasaulinės Bitės dienos iniciatorė).

Šia diena siekiama atkreipti dėmesį į bičių ir kitų vabzdžių apdulkintojų mažėjimą pasaulyje, jų reikšmę biologinei įvairovei, žemės ūkiui, žmonių sveikatai. Kai kuriose Europos Sąjungos šalyse bičių šeimų sumažėjo 50 proc., o net 84 proc. augalų rūšių ir 76 proc. maisto produktų priklauso nuo apdulkinimo.

Lietuvoje bitės nuo senų laikų buvo ypač gerbiamos, tad ir dienų, skirtų bičių pagerbimui, turime net dvi: kovo 25 d. – Bičių diena ir gruodžio 7 d. – Bičių globėjo šv. Ambraziejus diena. Manoma, kad bičių deivės Austėjos šventė pagonybės laikais galėjo būti švenčiama rugpjūčio viduryje.

Medunešės bitės yra bendruomeniniai vabzdžiai, gyvenantys šeimomis. Bičių šeima yra vieningas, gerai organizuotas, nuolatos atsinaujinantis organizmas, susidedantis iš motinos, bičių darbininkių ir tranų. Bičių šeimoje, sudarytoje iš 10–30 tūkstančių ar daugiau darbininkių, nuolat vyksta bendravimas – informacija perduodama įvairiais būdais: garsu, maitinantis, liečiant ar šokant. Bičių bendravimui labai svarbų vaidmenį atlieka organinės lakios medžiagos – kvapai.

Ypatingas ir paslaptingas bičių gyvenimas įkvėpė rašyti knygas ne tik mokslininkus, bet ir rašytojus, kurie bičių pasaulį interpretavo savaip.

Susipažinkite su keliomis populiariomis knygomis apie bites.


Paskutinio redagavimo data: 2020-05-20