Renginiai

Dekupažo magijos palytėta

  2020-08-01



Joniškio viešojoje bibliotekoje tęsiamas parodų ciklas, skirtas Tautodailės metams. Skaityklos ekspozicijų vitrinoje šį kartą pristatoma joniškietės Juzės Šukienės dekupažo technika atliktų darbų paroda.

     Dekupažas – rankdarbių rūšis, kurios pavadinimas kilęs iš prancūzų kalbos decoupage , lietuviškai tai reiškia paveikslėlių iškarpymą ir jų dekoravimą ant įvairių paviršių. Parodos autorė visą gyvenimą mezga, siuva, neria, siuvinėja, fotografuoja. Dar viena kūrybos sritis į jos gyvenimą įsiliejo ir įsitvirtino daugiau nei prieš dešimtmetį, išėjus į užtarnautą poilsį. Dukros Eglės pastūmėta, J. Šukienė sako dekupažo kūryboje atrandanti tokią atgaivą, tokį džiaugsmą, kad su mielu noru dalijasi savo patirtimi Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus bei Verslo ir informacijos centro rengiamose edukacijose, dalyvauja įvairiose parodose, mugėse.
     Dekupažo kūrybos paslapčių J. Šukienė mokėsi savarankiškai. Pradžioje buvo kūrybiniai bandymai su mediniais paviršiais, vėliau ėmėsi stiklo, teko dekoruoti ir autentiškas senas plytas, tapusias suvenyrinėmis dovanomis. Posakis „nauja, tai užmiršta sena“ labai tinka dekupažo techniką naudojantiems kūrėjams. J. Šukienė džiaugiasi galinti naujam gyvenimui prikelti, atnaujinti, restauruoti indus, baldus, širdžiai mielus senus daiktus. Ir tai jai teikia begalinį malonumą.
     Viešojoje bibliotekoje eksponuojamoje parodoje akį traukia preciziškai ir meniškai dekoruotos lėkštės, padėklai, knygų skirtukai, margučiai, šakutės, tapusios originaliais stovais. J. Šukienės kūryba besidomintys sako atpažįstantys jos stilių, braižą, spalvinę gamą, atlikimo techniką. Ypatingai mieli darbai su Joniškio krašto vaizdais: sinagogų kompleksu, bažnyčia, Žagarės dvaru. Daug tokių darbų iškeliavo į užsienį, buvo padovanoti kraštiečiams.
Kūrėjos filosofija – po savęs palikti kažką gero, gražaus, mielo. Ir nesvarbu ar tai dekupažo kūrinys, ar gėlynai prie daugiabučio namo, ar šalia esančiam pasakytas malonus žodis.
     Viešojoje bibliotekoje J. Šukienės dekupažo darbų paroda veiks rugpjūčio- rugsėjo mėnesiais.
     Maloniai kviečiame apsilankyti!
Dalia Norvaišienė


Paskutinio redagavimo data: 2022-11-09