Renginiai

Įvykę renginiai

  2020-07-30



Šiemet Tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris 2020“ į Joniškį ir Žagarę atkeliavo pavėlavęs, nes, turėjęs prasidėti gegužės 17-ąją, dėl koronaviruso pandemijos buvo nukeltas į vasarą (liepos 26 – rugpjūčio 9 d.).

Joniškyje ir Žagarėje liepos 30 d. lankėsi poetai Lina Buividavičiūtė, Rimas Užgiris, Dominykas Norkūnas, Greta Ambrazaitė, kraštietis, skaitovas Juozas Šalkauskas ir dainuojamosios poezijos atlikėjas Povilas Girdenis.   

Kaip ir kiekvienais metais, festivalio svečiai buvo tradiciškai sutikti Joniškio rajono savivaldybėje, kur juos pasitiko miesto meras V. Gailius ir mero pavaduotoja V. Aleknavičienė. Rajono vadovai svečiams pristatė Joniškio mieste ir rajone vykstančias kultūrines ir edukacines veiklas. Po susitikimo savivaldybėje svečiai išlydėti į renginį Žagarės dvaro rūmuose.

Grįžę iš Žagarės į Joniškį svečiai aplankė Joniškio krepšinio muziejų bei Jono Avyžiaus viešąją biblioteką. Poezijos vakaras vyko Joniškio Raudonojoje sinagogoje, kurį gitaros akordais ir skambiu balsu pradėjo Joniškio „Aušros“ gimnazijos mokinys Mindaugas Taunys. Kraštietis, diktorius Juozas Šalkauskas susirinkusiems pristatė svečius ir pats deklamavo keletą chrestomatinių, skambių eilių. Jaunoji poetė Greta Ambrazaitė skaitė eilėraščius iš knygos „Trapūs daiktai“ (2018 m.), už kurią jai 2018 m. įteikta „Jaunojo jotvingio“ premija. Poetas, vertėjas Dominykas Norkūnas skaitė iš anglų kalbos verstus eilėraščius, o Amerikos lietuvis poetas Rimas Užgiris pristatė savo eilėraščių knygą „Tarp“ (2019 m.). Poetė, literatūrologė Lina Buividavičiūtė ne tik skaitė savo kūrybos eiles, bet ir plačiau pristatė kiekvieną svečią ir jo kūrybą. Vakarą gitaros akordais ir dainuojamąja poezija praskaidrino Povilas Girdenis, atlikęs kūrinius ir tarmiškai, ir bendrine kaba.

Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė dėkojo svečiams už apsilankymą Joniškyje, už modernius eilėraščius, linkėjo svečiams neblėstančios kūrybinės energijos ir kvietė dar kartą atvykti į Joniškį.

Poezijos vakaro svečiai, atsidėkodami už kvietimą, padovanojo Jono Avyžiaus viešajai bibliotekai šių metų „Poezijos pavasario 2020“ almanachą, kuris bus prieinamas visiems bibliotekos skaitytojams. Almanachą sudarė poetai Dainius Gintalas, Benediktas Januševičius. Festivalio svečių kūrybą atrinko poetas, vertėjas Vytas Dekšnys. Kompaktinę plokštelę „Poezija ir balsas 2020“ parengė poetas Rimantas Kmita. Almanacho dailininkas Gytis Skudžinskas.

Festivalį „Poezijos pavasaris 2020“ organizuoja Rašytojų klubas ir Rašytojų sąjunga, finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

 

G. Vilčiauskienės inf.

D. Kurlienės ir A. Jonuitytės nuotr.



Paskutinio redagavimo data: 2022-11-09