Galerija

Virtualios parodos



Adomo Mickevičiaus/ Adam Mickiewicz (1798-1855) knyga „Konrad Wallenrod“ išleista 1864 metais Poznanėje yra seniausia Joniškio Jono Avyžiaus bibliotekos knyga. Šis „Konrado Valendodo“ leidimas yra ir seniausias turimas šios poemos leidimas visose Lietuvos bibliotekose. Knygai – 156 metai. Leidinį puošia garsaus to meto dailininko Antano Zaleskio (1824 – 1885) piešiniai.

     Knygą bibliotekai, drauge su kitomis kraštiečio rašytojo Jono Avyžiaus asmeninės bibliotekos knygomis, dovanojo jo žmona Irena Avyžienė. Ji papasakojo ir įdomią šios knygos įsigijimo istoriją: „Avyžius, 1945 m. grįžęs iš fronto, demobilizuotas, apsigyveno Vilniuje. Jonas pasakojo, kad po karo  skurdžiame, alkaname Vilniuje tik turguj galėjai ką nors įsigyti, netgi knygų. Tad jis eidavo į turgų, kur pas vietinius lenkus galėjai nusipirkti  ar išmainyti į duoną, kurią normuotai gaudavo „ant kortelių“, senų, netgi retų knygų. Taip jo bibliotekoje mainais už duoną atsirado Adamo Mickiewicz „Konrad Wallenrod“, išleistas Poznanėje 1864 m.“ 
     Šiais metais biblioteka parengė ir įvykdė projektą „Unikalių Joniškio Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos leidinių restauravimas“. Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Joniškio rajono  savivaldybė. Projekto metu Lietuvos nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje buvo restauruotos, o dabar ir  visuomenei pristatytos Adomo Mickevičiaus knyga „Konrad Wallenrod“ ir maldaknygė „Ant amžinybės slenksčio“, priklausiusi rašytojai Jolitai Skablauskaitei.
     Adomo Micevičiaus „Konradą Valenrodą“ suskaitmenino Šiaulių P. Višinskio viešojoje bibliotekoje. Ji bus įkelta į https://www.epaveldas.lt svetainę.
Virtualią parodą parengė Vijoleta Kuprevičienė


Paskutinio redagavimo data: 2020-10-20