Apie mus

Naujienos

  2021-01-25



Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka dalinasi mūsų gerąja patirtimi apie negalią turinčių žmonių įtraukimą į mūsų bibliotekos veiklas.

Štai ką rašo mūsų kolegos apie mus savo tinklalapyje:

„Džiaugiamės, kad Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešoji biblioteka – viena aktyviausių viešųjų bibliotekų Šiaulių apskrityje, atvirai priimanti ir įtraukianti  į savo veiklas įvairią negalią turinčius lankytojus. Dalijamės šios bibliotekos gerąja patirtimi:

Su įvairią negalią turinčiais vaikais, paaugliais, jaunais žmonėmis Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešoji biblioteka draugauja ir bendradarbiauja jau beveik dvidešimt metų. Kai Joniškio lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ pradėjo veikti negalią turintiems vaikams skirta grupė „Boružiukai“, o „Saulės“ pagrindinėje mokykloje – Specialiojo ugdymo skyrius ir Dienos užimtumo centras, bibliotekoje nuolat ėmė lankytis šių įstaigų auklėtiniai. Jiems bibliotekininkės skaito knygas, kartu su jais žaidžia, organizuoja vaidinimus. Vyresni Dienos centro lankytojai buvo pakviesti dalyvauti projekte, skatinančiame neįgaliuosius įsitraukti į visuomenę, tapti savarankiškesnius, labiau pasitikėti savimi. Biblioteka, šio projekto partnerė, dalyviams siūlė išbandyti įvairius bibliotekoje atliekamus darbus, įsijausti į bibliotekininko vaidmenį.

Mūsų bibliotekoje lankosi ne tik minėtose įstaigose besimokantys, bet ir įvairių ypatumų, tarp jų ir autizmo spektro sutrikimą turintys vaikai, paaugliai iš Joniškio rajono. Jie čia lankosi nuo mažumės, kartu su savo šeimos nariais. Kol maži – dažniausiai žaidžia, varto knygeles žaislotekoje, užaugę – lankosi ir Suaugusiųjų bibliotekoje veikiančioje „Inovacijų erdvėje“, kur konstruoja robotus. Bibliotekininkai sako, kad jiems mieliausia yra tai, jog bibliotekoje besilankantys neįgalieji bando draugauti su knyga, o kai kurie šios draugystės nenutraukia jau daug metų.

Rugpjūčio 14 d. Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Žagarės filiale bibliotekai vykdant projektą „Išlaisvink pojūčius: sensorinių skaitymų ir pojūčių erdvės įkūrimas“ atidaryta „Sensorinių skaitymų ir pojūčių erdvė“. Pirmuosius sensorinius skaitymus padėjusioms vesti Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos specialistėms puikų įspūdį paliko kolegų entuziazmas ir pastangos tapti dar atviresne biblioteka.“

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos informacija ir nuotrauka

Paskutinio redagavimo data: 2021-01-25