Renginiai

Įvykę renginiai

  2021-01-25



Sausio 25 dieną Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešoji biblioteka surengė virtualų pašnekesį su leidyklos „Tikra knyga“ leidybinių projektų vadovu Sauliumi Valužiu.

Leidybos namai „Tikra knyga“ – 6 m. sėkmingai veikianti leidykla, išleidusi daugiau nei 30 knygų vaikams. Leidykla leidžia išskirtinai tik lietuvių autorių ir iliustratorių sukurtas knygas. Šiuo metu net 7 leidyklos išleistos knygos verčiamos į lenkų, prancūzų, latvių, kinų, rusų, ukrainiečių, graikų, slovakų ir anglų kalbas.

Susitikimą S. Valužis pradėjo L. Itagaki, N. Kostinienės, Ž. Tamkutonytės-Mikailienės knygos ,,Vilniaus rūmai ir jų šeimininkai“ pristatymu. Ši knyga 2019 pripažinta kaip gražiausia  metų knyga vaikams. Knyga nestandartinė, nes joje tekstai pateikiami debesėliuose. Tai leidža pajusti smagias, bet išgalvotas veikėjų emocijas. Dar vienas knygos išskirtinumas – sumanymas knygos pradžioje pateikti žmonių ir gyvūnų geneologinę sistemą. Tai grafinė novelė, kurioje skaitytojai ras istorinius faktus, kurių nėra jokiame vadovėlyje.

S. Valužis pristatė ir keletą visiems puikiai žinomo lietuvių autoriaus M. Marcinkevičiaus knygų. Nuostabiomis iliustracijomis praturtintoje knygoje „Akmenėlis” pasakojama apie berniuką ir mergaitę, apie karštą vasarą, skanų beigelį ir piktą varną. Apie tikrą draugystę, baimę ir viltį. Ir apie atmintį, kurią reikia išsaugotis. Vieniems priminimu, o kitiems atradimu tapo knyga „Sivužas“. Ši knyga ne tik išrinkta geriausia 2018 metų knyga mažiausiems skaitytojams, bet ir įtraukta į K. Urbos mokiniams rekomenduojamų knygų sąrašą. Kokia gi vaikystė be poezijos. Knyga „Maži eilėraščiai mažiems“ parašyta pagal geriausias klasikinės lietuvių poezijos vaikams tradicijas, ypač sklandžiai surimuota ir tiks vertinantiems skaidraus paprastumo bei žaismingos gelmės derinį. Maža oranžinė knygelė dvelkia namų jaukumu, mamos glėbiu ir būsena, kada užtenka tik „būt būt“.

Viena labiausiai atmintyje įstrigusių leidyklos atstovo pristatytų istorijų – nuostabi D. Kubrakovaitės-Bakutės ir G. Rakauskienės knyga „Paskutinis pasaulyje baltasis raganosis“. Tikros paskutinio pasaulyje baltojo raganosio istorijos įkvėpta, ši paveikslėlių knyga pasakoja apie vienatvę ir draugystę, apie praradimą ir suradimą, apie liūdesį ir džiaugsmą, apie nusivylimą ir viltį.

Susitikimo metu paminėtos net dvi Metų knygos 2020 rinkimuose dalyvaujančios leidyklos „Tikra knyga“ knygos. Pirmoji pristatyta M. Vaicenavičienės knyga „Kas yra upė?“. Šioje knygoje skaitytojai ras atsakymus į daugelį jiems rūpimų klausimų apie upę. Dar viena pretendentė į Metų knygos titulą nuotaikinga A. Kiudulaitės knyga „Maksas ir 92 musės“. Tai knyga apie šunį Maksą, kuris susidraugavo su muse. Paskui su dar viena ir dar kita, ir dar… Tada belieka tik atspėti, ką nuo šiol Maksas skaičiuoja prieš miegą ir kodėl jis zyzia.

Klausantis S. Valužio knygų pristatymų ir komentarų, susitikimui skirtas pusvalandis prabėgo nepastebimai.

D. Valuckienės inf.


Paskutinio redagavimo data: 2022-11-10