Renginiai

Popietė „Apkabink mėnulį“ draugijoje

  2021-02-24



Vasario 23 dieną Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešoji biblioteka surengė virtualų susitikimą su viena iš leidyklos „Apkabink mėnulį“ įkūrėjų Ernesta Platūkyte.

Šios leidyklos misija – įkvėpti skaitytojus ieškoti grožio kasdienybėje, kurti, žaisti, skaityti, semtis įkvėpimo ir augti kartu su knyga.

Susitikimo pradžioje pašnekovė papasakojo trumpą leidyklos atsiradimo istoriją, kaip leidybai išrenkamos knygos. Pasirodo, didžiausi knygų „ekspertai“ yra jos vaikai, kurie pirmieji apžiūri knygas ir jas įvertina. Jeigu vaikams knyga patinka, vadinasi ji tinkama leisti.

Knygų pristatymą pradėjo pirmoji leidyklos išleista knyga „Bučkis prieš miegą“. Šios knygelės puslapiai – pliušinių žaisliukų kambariai, o ją vartantis vaikas tampa aktyviu veikėju. Žaislą atstojančioje knygoje gyvena keturi smagūs popieriniai gyvūnėliai, kuriems reikia padėti susiruošti miegoti: išvalyti dantis, nuprausti, pagirdyti, sušukuoti, paskaityti pasakėlę, pabučiuoti ir paguldyti į lovytes. Ši knyga – tikras išsigelbėjimas tėvams, kuriems sunku užmigdyti vaikus.

Labai įdomiai ir vaizdingai pristatyta interaktyvių, inovatyvių knygų su spalvotais stikliukais serija. Ją sudaro trys knygos: „Nušviesti dinozaurai“, „Nušviesta gamta“ ir „Nušviestas pasaulis“. Pasinaudojant prie knygų pridėtais stebuklingais stikliukais galima patyrinėti įdomiausius kiekvieno žemyno dinozaurus, apkeliauti visą Žemės rutulį ir patekti į prieš akis atsiveriantį vis kitokį pasaulį. Susitikimo metu aptarta ir dar viena linksma knygų serija apie berniuką Agų ir monstriukus. Ją sudaro trys knygos: „Atkeliauja ponas Butinukas!“, „Išgelbėkime restoraną“ ir „Parko daina“. Nepamirštamuose šios knygos veikėjo nuotykiuose atsiskleidžia geriausios berniuko savybės – jautrumas, draugiškumas, empatija, smalsumas ir noras padėti kitiems. Ši nuotaikinga, komikso stiliumi parašyta knygų serija jau pavergė 15 šalių skaitytojų širdis.

Viena gražiausių ir šilčiausias istorijas saugančių šios leidyklos knygų galima įvardyti R. M. Galliez ir S. S. Ratanavanh knygą „Mijuki, laikas miegoti“. Tai pasakojimas apie senelio ir anūkės ryšį, kantrybę, vaizduotę, meilę gamtai ir gebėjimą džiaugtis šia diena. Istorija švelni it japonų šilkas, o iliustracijos jaukios kaip saldžiausi sapnai – pasaka padės vaikui nurimti ir pasiruošti miegui.

Susitikimą stebinčius dalyvius labai nustebino E. Platūkytės pristatyta E. Yarlett knyga „Drakono paštas“. Knygoje rašoma apie berniuką Aleksą, kuris savo namuose aptiko drakoną ir nežino, ką daryti. Tačiau berniukas nepasimeta ir nusprendžia parašyti laiškus skirtingiems žmonėms. Netrukus Aleksas gauna atsakymus – tikrus laiškus. Mažieji knygos skaitytojai taip pat gali parašyti laišką Aleksui ir jo drakonui, o išsiuntę jį nurodytu adresu gaus laiškelį atgal!

Pristatytos ir dvi H. Kamigaki knygos „Pjeras labirintų detektyvas. Dingusio Labirinto akmens pėdsakais“ ir „Pjeras labirintų detektyvas. Įdomioji dangaus pilies byla“. Kiekvienas šių interaktyvių ir itin didelio formato knygų puslapis atgyja spalvų gyvastimi, o iliustracijas joms kūrė geriausi pasaulio iliustratoriai. Knygos ugdo dėmesingumą, vaizduotę ir analitinį mąstymą. Šią knygą galima vadinti nesibaigiančiu atradimų šaltiniu ir vaikui, ir suaugusiam.

Leidyklos leidžiamų knygų sąraše puikuojasi ir pasauliniu fenomenu tapusi D. Daywalt knyga „Diena, kai kreidelės nusprendė išeiti“. Ši knyga net dvejus metus iš eilės išsilaikė „New York Times“ bestselerių sąraše ir pelnė daugiau nei aštuonis prestižinius apdovanojimus. Tai itin juokinga, vaizduotę ir kūrybiškumą skatinanti knyga, kurią vaikas norės skaityti ne vieną kartą.

Susitikimo pabaigai pašnekovė pasirinko nuostabią K. Yamada ir G. Barouch knygelę „Galbūt“, priversiančią susimąstyti ir sau užduoti galybę klausimų. Ar kada susimąstei, kodėl esi čia? Ar žinai – tu nuostabus toks, koks esi? Tu turi viską, ko reikia, kad siektum didelių dalykų. Tikėk savimi, nebijok klaidų, eik širdies grįstu keliu ir galiausiai pasieksi savo svajones. Pasauliui tavęs reikia, tu jam svarbus. Tai žodžiai, kuriuos turėtų girdėti kiekvienas vaikas, tačiau neretai pamirštame juos pasakyti. Ši įkvepianti knyga skatina vaikus ir suaugusius atskleisti savo galimybes ir padrąsina siekti svajonių.

Smagu, kad šį kartą susitikimą stebėjo ne tik Joniškio, bet ir kitų rajonų gyventojai. Pašnekesio pabaigoje paklausta, kodėl leidyklos logotipu tapo meška, pašnekovė mielai pasidalino šios idėjos atsiradimo ir įgyvendinimo istorija. Knygų pristatymą išklausę susitikimo dalyviai nuoširdžiai dėkojo E. Platūkytei, pasidžiaugė naujais literatūriniais atradimais.

D. Valuckienės inf.


Paskutinio redagavimo data: 2022-11-10