Renginiai

Įvykę renginiai

  2021-03-02



Kovo 2 dieną Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešoji biblioteka ir vėl pakvietė į virtualų susitikimą su leidykla.

Šį kartą apie savo leidyklos „Verslas ar menas“ leidžiamas knygas kalbėjo jos direktorė Eglė Jokužytė.

„Verslas ar menas“ – tai socialinis verslas, kuriantis produktus bei teikiantis paslaugas, didelį dėmesį skiria regos negalią turinčių žmonių kultūros ir meno prieinamumo didinimui bei atskirties mažinimui. Prekiniu ženklu „Taško istorija“ leidžia grožines knygas vaikams, skaitomas trimis ar net keturiais (rega, lytėjimu, klausa ir kvapu) pojūčiais.

Susitikimas prasidėjo V. Miliūno knygos „Neringa ir Naglis“ pristatymu. Ši knyga skaitytoją kviečia nukeliauti į nuostabų Lietuvos kampelį – Kuršių neriją, kurią supa auksinės kopos, ošia pušynai, o krantus skalauja Baltijos jūros ir marių bangos. Šiame apsakyme pagrindinis herojus Evaldukas iš senelio išgirsta savitą legendos versiją apie Neringos ir Naglio meilę, kurioje atsispindi šio krašto gamtos didybė, žvejų gyvenimas, jų papročiai, buitis, tarpusavio santykiai. Šiai knygai iliustracijas sukūrė nuo gimimo neregintis menininkas Reinoldas Kelpša.

Antroji aptarta knyga „Užsimerk“. Šioje knygoje sudėtos vaikų pasakos, kurioms iliustracijas kūrė žymi menininkė Nomeda Marčėnaitė. Lietuvos vaikai buvo pakviesti kurti pasakas, kuriose pasaulį pamatė ne akimis ar kitais pojūčiais, o širdimi. Ši knygelė ypatinga ir tuo, kad pasakos turi savo kvapus. Juos sukūrė projekte „Neregimas kvapų pasaulis“ dalyvaujantys neregintys vaikai, padedami parfumerio Aisčio Mickevičiaus.

Leidyklos „Verslas ar menas“ išleistų knygų sąraše yra ir gražiausia Lietuvos 2015 metų knyga, pelniusi tarptautinį įvertinimą. Knyga „Sparnuotosios raidės“ – tai unikalus pasakų rinkinys, perskaitomas keliais pojūčiais: rega, lytėjimu ir klausa. Tekstas pateiktas ne tik įprastu, bet ir akliesiems skirtu Brailio raštu, o nuostabios Vilmo Narečionio regimosios iliustracijos papildytos iškiliosiomis. Tai pirmoji knyga Lietuvoje regintiems ir neregiams vaikams, kurios iliustracijos prieš leidžiant knygą pirmiausia patikrintos neregių. Knygą įgarsino laidų ir renginių vedėjas Andrius Rožickas, sporto žinių vedėja ir žurnalistė Vlada Musvydaitė bei du neregiai Silvija Petkevičiūtė ir Karolis Kaminskas.

Dar viena unikali knyga, skirta regintiems ir regos negalią turintiems vaikams pavadinimu „Baltijos valdovė“. Ši knyga yra edukacinė priemonė, supažindinanti vaikus ne tik su viena žymiausių lietuviškų legendų apie Jūratę ir Kastytį, bet ir baltų mitologijos simboliais, kurie suprantami tik lytint.

Susitikimo metu paminėtas ir lietuvių liaudies dainų rinkinys, skirtas pažymėti žymiosios dainininkės neregės Beatričės Grincevičiūtės (1911-1988) 105-ąjį gimtadienį. Šios knygos tekstas pateiktas reginčiųjų ir Brailio raštu. Knygoje yra kompaktinė plokštelė, kurioje galima išgirsti B.Grincevičiūtės įdainuotas dainas.

E. Jokužytė pasidžiaugė ir šiuolaikiškai kunigo Algirdo Toliato parašyta ir dailininkės Kristinos Norvilaitės iliustruota istorija „Dievo vaikų planeta“, kuri pasakoja apie vaikų santykius ir draugystę. Ši knyga padeda vaikams suprasti vieniems kitus ir mokys kurti draugiškus santykius. Istorija ne tik skatina pamąstyti apie šalia esančius, bet ir suteikia progą visai šeimai pasikalbėti apie dvasines vertybes.

Naudingų dalykų apie fizinį aktyvumą, sveiką mitybą, asmens higienos įpročius ir vitaminus vaikai gali sužinoti perskaitę knygą „Marsiečio ABĖCĖLĖ“. Šioje knygoje jie gali pasinerti į marsiečių nuotykius ir gebėjimą sveikai bei laimingai gyventi. Marsiečiai vaikams aiškina, kodėl taip svarbu rūpintis sveikata, aktyviai leisti laisvalaikį, sveikai maitintis ir saugoti gamtą. Knygelės istorijas kūrė patys vaikai, kurie dalyvavo edukaciniame projekte „Sveikos gyvensenos ABĖCĖLĖ“.

Džiugu, kad ši leidykla išleido ir joniškiečio Redo Olšausko eilėraščių knygą „Jeigu aš matyčiau“. Eilėraščiai knygoje parašyti reginčiųjų ir Brailio raštu. Iliustracijos sukurtos klasės draugų, jos papildytos reljefiniu būdu. Knyga išleista labdaros ir paramos fondo „Matau kitaip“ iniciatyva – fondas padeda atskleisti regos negalią turinčių vaikų gabumus ir įgyvendina jų svajones. Prie knygos išleidimo prisidėjo mokyklos bendruomenė, Jono Avyžiaus viešoji biblioteka, Joniškio rajono gyventojai, giminės, draugai, pažįstami.

Susitikimo pabaigoje E. Jokužytė trumpai pristatė ir leidyklos siūlomas edukacijas vaikams.  Pažintis su leidykla „Verslas ar menas“ buvo tokia įdomi, kad laikas pralėkė nepastebimai. Dalyvius sužavėjo pašnekovės šiltumas ir veiklos prasmė.

D. Valuckienės inf.

 



Paskutinio redagavimo data: 2022-11-10