Renginiai

Įvykę renginiai

  2021-03-16



Kovo 16 dieną Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešoji biblioteka surengė virtualų pašnekesį su leidyklos „Jotema“ projektų vadove Gintare Visockyte.

 Knygų leidykla „Jotema“ įsikurta 1999 m. ir netrukus tapo viena iš populiariausių Lietuvoje grožinės literatūros leidyklų. Didžiąją knygų dalį sudaro verstinė grožinė literatūra. „Jotema“ mielai imasi leisti ir pasaulio literatūros klasiką –  tiek senesnių laikų, tiek naujesnių klasikų kūrinius. Nemažą išleidžiamų knygų dalį sudaro medicinos, istorijos, mokslo populiarinimo, populiariosios psichologijos ir filosofijos literatūra, žinynai, žodynėliai, lietuvių ir pasaulio tautosakos kūriniai, praktinio pobūdžio knygos, vaikų grožinė ir pažintinė literatūra.

Knygų aptarimą G. Visockytė pradėjo J. Steinbeck romanu „Rūstybės kekės“. Jame pasakojama priespaudos ir diskriminacijos kupina migrantų istorija, kuri peržengia savo laiko ir erdvės ribas ir, kaip tikras klasikos kūrinys, atskleidžia žmogaus ryšio svarbą su kitu žmogumi, savo šeima ir bendruomene.

Dar viena aptarta knyga „Karalius, dama, valetas“, kurios autorius V. Nabokov. Šis kūrinys įdomus tuo, kad jame išryškėja būdingiausi Nabokovo kūrybos estetinio pasaulėvaizdžio savitumai – subtiliai niuansuoti, ironijos nuspalvinti metaforiškos kalbos sąskambiai, jautriai fiksuojamos psichologinės personažų būsenos, taip pat žaidimo, „lošimo“, santykinumo ir atsitiktinumo dermė jo racionaliai apgalvotose romanų struktūrose.

Leidykla neseniai pristatė 4-ąjį D. Orvelui pasaulinę šlovę atnešusio romano „1984-ieji“ leidimą. Ši knyga vadinama totalitarizmo distopija (t.y. neigiama utopija). Kūrinys laikomas vienu iš įtakingiausių, kada nors parašytų, šio žanro kūrinių.

G. Visockytė paminėjo ir skaitytojų ypač mylimų autorių naujausias knygas. K. Hannah bestseleris „Žiemos sodas“ prikausto nuo pirmų puslapių. Ši istorija suvienija tris moteris, ko niekas negalėjo tikėtis. Tiesa bus tokia baisi, kad sukrės šeimos pamatus ir pakeis nuomonę apie save. Didelės sėkmės sulaukė ir pribloškiantis naujas New York Times bestselerių autorės Noros Roberts romanas „Pirmieji metai“ – epinis pasakojimas apie viltį ir siaubą, chaosą ir išganymą, apie kelionę, kuri suvienys tragiškoje padėtyje atsidūrusius žmones į kovą dėl savo gyvenimo. Šiais metais pasirodė ir vieno populiariausių trilerių autorių Lietuvoje C. Carterio naujausia knyga „Vieną po kito“. Susitikimo dalyvius šiek tiek nuliūdino žinia, kad išleista jau paskutinė jų taip mylimos autorės J. Moyes knyga. Paskutiniame romane „Uždraustas vaisius“ Moyes įtikinamai ir gražiai rašo apie laikotarpio suvaržymus bei varginantį mieguisto kurorto žavesį. Šis romanas pulsuoja romantika, intriga ir išdavyste.

Paskutinė susitikimo dalis buvo skirta ne grožinėms, o labiau praktinėms knygoms. Pristatytos dvi knygų serijos. Pirmąją seriją sudaro dvi Dr. Josh Axe knygos „Ketogeninė dieta“ ir „Kolageninė dieta“. Savo knygoje „Ketogeninė dieta“ dr. Joshas Axe’as aiškiai, suprantamai ir išsamiai parodo, kaip pasiekti ilgalaikės sveikatos. Bestseleryje „Ketogeninė dieta“ autorius aiškina, kaip vartojant kolageną numesti svorio, išvengti ligų, pagerinti virškinimą ir susigrąžinti jaunystę. Trumpai aptarta B. Cantieni knygų serija „Tigro jausmas“. Ją sudaro trys knygos: „Tigro jausmas. Tobuli dubens dugno raumenų treniravimo pratimai jai ir jam“, „Veido formavimas su Tigro jausmu jai ir jam“ ir „Tigro jausmas. Nugaros treniruočių programa jai“.

Susitikimas sudomino nuo pirmo iki paskutinio žodžio. G. Visockytė knygų pristatymus pagyvino savo patirtimi ir pastebėjimais, įdomiais faktais apie autorius.

D. Valuckienės inf.
Paskutinio redagavimo data: 2022-11-10