Renginiai

Įvykę renginiai

  2021-03-30



Virtualiame bibliotekos darbuotojų metodiniame pasitarime pristatyta japoniška miško maudynių praktika.

Vytauto Didžiojo universiteto Lyginamųjų kultūros studijų I kurso magistrantė Lina Kukytė pristatė Japonijoje praktikuojamą miško maudynių terapiją – Shinrin-yoku. Pranešėja teigė, kad ši praktika po truputį įsigali ir kitose pasaulio šalyse bei Lietuvoje.

Pasak L. Kukytės, miško maudynės – tai praktika, kuomet žmogus pasineria į miško aplinką pasitelkdamas visus pojūčius ir patiria gamtą iš arti. Japonijoje, pasak pranešėjos, veikia daugiau nei 60 sertifikuotų miško terapijos takų. Pristatydama miško maudynių praktiką ir jos naudą žmogaus organizmui lektorė rėmėsi profesoriumi Yoshifumi Miyazaki ir gydytoju Qing Li pastebėjimais, kurie teigia, kad vaikščiojimas miške, parke, gamtos (sakurų žydėjimo, ryžių laukų) stebėjimas, augalų sodinimas ir priežiūra mažina stresą, kraujo spaudimą, turi atpalaiduojamąjį poveikį žmogaus kūnui, gerina miegą ir gebėjimą susikaupti. „Svarbiausia vaikštant miške (gerai pažįstamose vietose) ir stebint aplinką nesiimti telefono ar kitų dėmesį blaškančių įrenginių, kad galėtumėte geriau atsipalaiduoti ir pasisemti gamtos energijos“, – teigė Lina.

Po pranešėjos Linos Kukytės paskaitos Informacijos ir kraštotyros skyriaus vyresn. bibliotekininkė Rita Mačiukienė pristatė numatomo atlikti Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos ir jos filialų vartotojų pasitenkinimo lygio įstaigos teikiamomis paslaugomis tyrimo metodiką. Teritorinių padalinių (filialų) darbuotojai buvo supažindinti su tyrimo imtimi, klausimais, eiga ir aprašu. Tyrimas bus atliekamas apklausiant ir pateikiant lankytojams popierinę anketą bei internetu.

Pasitarimo pabaigoje Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė informavo darbuotojus, kad kiekvienas darbuotojas turi galimybę užsiregistruoti ir nemokamai profilaktiškai pasitikrinti dėl COVID-19 viruso.

G. Vilčiauskienės inf. ir nuotr.


Paskutinio redagavimo data: 2022-11-10