Apie mus

Susitikimas su kraštiete Nida Timinskaite



Birželio 16 d. Joniškio Jono Avyžiaus viešoji biblioteka pakvietė į kraštietės aktorės, režisierės ir dramaturgės NIDOS TIMINSKAITĖS poezijos knygos „Tartum“ pristatymą.

  Nida papasakojo apie savo mokyklos metus Joniškyje: ji šoko, lankė muzikos mokyklą, aktyviai dalyvavo užklasinėje veikloje. Minėjo puikius Joniškio II-osios vidurinės mokyklos (dabar „Saulės“ pagrindinė) mokytojus: lituanistę Eleną Vaitiekaitienę, muzikos mokytoją Mariją Savickienę, piešimo - Anastaziją Bakutienę. Po vidurinės, ji pasirinko dailės mokytojos kelią, baigusi studijas sugrįžo į savo buvusią mokyklą. Tuo metu į Joniškio kultūros centrą atvykęs dirbti jaunas režisierius Arvydas Butkus kvietė jaunus mokytojus į savo kuriamą vaikų ir jaunimo teatro studiją (vėliau „Bendramžiai“). Nida prie kolektyvo prisijungė kaip dailininkė, kostiumų kūrėja. Tačiau dar iš vaikystės turėjo didelį norą vaidinti ir čia galėjo realizuoti savo svajonę. Taip gimė pirmieji vaidmenys, padrąsinę toliau kurti, pratęsti studijas. Nida išvyko į Vilnių, Muzikos ir teatro akademijoje baigė magistro studijas ir taip pradėjo profesionalios aktorės kelią. Tačiau vien vaidmenų neužteko, puikiai valdydama plunksną, Nida pradėjo rašyti pjeses, kūrė monospektaklius, rašė eilėraščius. Pastaraisiais metais autorė daugiau dėmesio skiria literatūrinei veiklai. Jos kūryba buvo publikuojama kultūrinėje spaudoje: „Literatūroje ir mene“, „Šiaurės Atėnuose“, „Naujojoje Romuvoje“ ir kt.

2020 metais išleista jos pirmoji jos eilėraščių knyga „Tartum“, iliustruota pačios autorės piešiniais. Autorė sako, kad jos „poezijoje atskleidžiamos žmogaus egzistencinės problemos, dialogas su istorija ir mitologija, pasaulio stebėjimo, atradimų, patirčių ir nesusikalbėjimo motyvai“. Teksto ar vaizdo naratyvą autorė kuria pasitelkdama ironiją ir saviironiją, išryškindama paradoksalias, kartais absurdiškas, šiandieninio pasaulio ir gyvenimo situacijas. Nida skaitė savo eilėraščius, o Arvydas Butkus ne tik kalbėjo apie jos kūrybą, naują knygą, bet ir padėjo prisiminti „Bendramžių“ teatro laikus. Skambėjo „Bendramžių“ teatro dainos iš disko „Pirmas blynas“. Kraštietė užsiminė, kad tai turėtų būti pirmas, bet ne paskutinis jos susitikimas su joniškiečiais. Ant Nidos darbo stalo - romano rankraščiai.

Vijoleta Kuprevičienė



Paskutinio redagavimo data: 2023-04-14