Renginiai

Įvykę renginiai

  2021-06-10



Birželio 10 dieną Plikiškių biblioteka organizavo nuotolinę popietę „Kultūrinis šalies pažinimas – per literatūrą“.

Renginyje dalyvavo Elėjos (Latvija) ir Rudiškių bibliotekų darbuotojos bei jų lankytojai. Idėja pasidalinti savo šalies autorių kūrinių vertimais į kitą kalbą, jų populiarumu už šalies ribų brendo seniai. Džiugu, kad šią mintį pavyko įgyvendinti.

Vyresnioji bibliotekininkė Irena Lacienė pristatė dvi latvių autorių knygas - D. Dreikos „Tiesos iškasiniai“ ir  M. Zalite „Penki pirštai“. Pastaroji knyga 2013 metais buvo paskelbta geriausiu Latvijos prozos kūriniu, ji yra mėgiama ir skaitoma mūsų bibliotekose. Kolegė iš Latvijos parodė šios autorės romaną latvių kalba, pristatė knygos antrąją dalį „Rojaus paukščiai“, kuri į lietuvių kalbą dar nėra išversta.

Elėjos bibliotekos vedėja Dacė Račė pasidžiaugė, kad lietuvių autorių knygų suaugusiems ir vaikams jų bibliotekoje galima rasti nemažai. Vyresnieji skaitytojai skaito V. Sirijos Giros „Raudonmedžio rojų“, J. Ivanauskaitės „Sapnų nublokšti“, pamėgtos K. Sabaliauskaitės „Silva Rerum“ dalys. Vaikus džiugina L. Žutautės „Kakė Makė“ serijos knygelės, K. Kasparavičiaus „Braškių diena“, žurnalas vaikams „Kutis“ ir kiti leidiniai. Elėjos bibliotekoje galima rasti kulinarinių Beatos virtuvės receptų knygų, leidinių apie Lietuvos istoriją.

Vyresnioji bibliotekininkė Aušra Kriščiūnienė, kalbėdama apie latvių autorių knygas,  prisiminė K. Skalbės žodžius „Aukso obelies“ pratarmėje: „Mes nesame svetimi. Lietuvių ir latvių dainų gėlė senovėje pražydo po bendru šventuoju ąžuolu, vienos sielos saulėje“. Ji minėjo, kad  įvykiai aprašomi N. Ikstena romane „Motinos pienas“ palietė ir Lietuvą, tad ši knyga populiari istorinio žanro mėgėjų tarpe. Bibliotekininkė rado sąsajų tarp Zanes Zustos „Ūkė Pūkė randa išeitį“ bei mūsų Linos Žutautės „Kakė Makė“ knygelių vaikams, kur galima patirti ne tik įvairiausių nuotykių, bet atlikti ir lavinamąsias užduotis.  

Popietės laikas prabėgo nepastebimai. Vieni kitiems linkėjome šiltų, turiningų vasaros atostogų ir tikėjimo, kad sulauksime galimybės realiai susitikti rudenį.

A. Kriščiūnienės informacija
Paskutinio redagavimo data: 2022-11-10