Apie mus

Naujienos



Liepos mėn. Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešoji biblioteka vaikams organizavo dviejų pamainų kraštotyrinę dienos stovyklą „Tirk, atrask ir pažink savo kraštą“, kurios metu kvietė vaikus tyrinėti ir pažinti savo kraštą, domėtis krašto istorija ir dabartimi, kultūra, kultūros paveldo objektais, žymiomis kraštui nusipelniusiomis asmenybėmis.

Stovyklos metu  kiekvieną dieną buvo vykstama vis į kitą Joniškio rajone esantį miestelį / kaimą. Kriukų seniūnijoje aplankytas Lazdyniškių dvaras, S. Goeso dvarvietė, Lieporų II (Brašo) dvaras, malūnas, Malgūžės dvaro sodyba, išbandytas senovinis žaidimas „Kroketas“. Skaistgiryje aplankytas J. Viliūno parkas, domėtasi stogastulpiais, skirtais išnykusiems kaimams atminti. Reibinių kaime aplankyta knygnešio M. Slančiausko sodyba, domėtasi jo gyvenimu ir nuveiktais darbais. Pakeliui į Žagarę vaikai aplankė Brolių akmenį (Veršių k.) bei rašytojo Mariaus Katiliško gimtinę – Katiliškių kaimą. Žagarės bibliotekoje stovyklautojai išbandė Sensorinių skaitymų ir pojūčių erdvę, svečiavosi Žagarės dvare. Linkaičių bibliotekoje vaikai turėjo galimybę susipažinti ir pačiupinėti senovėje naudotus daiktus (pasagas, žibalines lempas, geldas ir kitus rakandus), o nuvykę pas medžio ir akmens meistrą Antaną Žatkevičių (Linkaičių k) vaikai susipažino su skulptoriaus specialybe ir skulptoriaus darbo ypatybėmis. Maldeniuose vaikai stebėjo lėlių teatriuko „Padaužiukai“ trumpą spektaklio ištrauką, o vėliau ir patys pabandė vaidinti. Po vaidinimų aplankyta Mergiūnų kaimo koplyčia bei 1877 m. pastatyta medinė Vilbrantų klėtis. Taip pat aplankyta ir XIX a. statyta Buivydžių klėtis. Klėties šeimininkės J. Šidlauskienės dukra  R. Briedienė aprodė svečiams klėties vidų, ten esančius senus rakandus. Miesto vaikai negalėjo atsitraukti nuo kieme lakstančių mažų ančiukų ir katės. Įspūdį vaikams taip pat paliko ir laukuose besiganančios karvės bei varlių ieškantys gandrai. Paskutinę stovyklos dieną vaikai Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje surengė stovyklos metu padarytų nuotraukų parodą. Pasibaigus stovyklai vaikai teiravosi apie galimybę dalyvauti tokioje stovykloje ir kitais metais.

Stovykla dalinai finansuota iš Joniškio rajono savivaldybės Vaikų vasaros programos. Jono Avyžiaus viešoji biblioteka prisidėjo savo darbu ir savo transportu (stovyklos vadovė – Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Gita Vilčiauskienė, vairuotojas – Rimantas Miklošius).

 
Gitos Vilčiauskienės inf. ir nuotr.


Paskutinio redagavimo data: 2022-11-10