Renginiai

Projekto „Mes – baltai“ pirmasis renginys

  2021-09-09



Rugsėjo 9 d. Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos skaitykloje vyko bibliotekos įgyvendinamo Lietuvos kultūros tarybos dalinai remiamo projekto „Mes – baltai“, skirto Baltų vienybės dienai paminėti, pirmasis renginys.

Renginio pradžioje buvo pristatyta joniškietės tautodailininkės Ugnės Vaineikienės autorinių tautinių juostų paroda, o vėliau dalyviai kviesti dalyvauti šimtaraštės juostos pagal Modrio Tenisono (Latvija) metodą piešimo edukacijoje, kurią vedė edukatorė Giedrė Aleksandravičiūtė.

Parodoje pristatytos įvairia atlikimo technika (vijimo, pynimo) austos juostos. Pristatydama autorines tautines juostas Ugnė Vaineikienė supažindino renginio dalyvius su juostų audimo technikomis, spalvinėmis gamomis, paskirtimi ir funkcijomis. Tautodailininkė kalbėdama pabrėžė, kad juosta turėjo ne tik praktinę, bet ir maginę funkcijas. „Juosta žmogų lydėjo nuo gimimo (juosta suvystydavo naujagimį) iki mirties (naudojant juostas į žemę buvo leidžiamas karstas). Juosta – tai tarsi kelias, kuris mus jungia su anapusiniu pasauliu. Juostose ženklais ir raštais kalbėdavosi moterys, norėdamos pabrėžti savo savitumą“, – teigė U. Vaineikienė. Baigdama pristatymą tautodailininkė padainavo ir Lietuvių liaudies dainą, kurioje apdainuojama juostą audžianti mergelė.

Tautodailininkę su parodos pristatymu sveikino LR Seimo narys Liudas Jonaitis, Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė, Mato Slančiausko progimnazijos direktorė Ligita Eitkevičienė.

Antroje renginio dalyje dalyviai bandė nupiešti savo vidinį ženklą naudodami Modrio Tenisono (Latvija) piešimo metodą. Edukatorė G. Aleksandravičiūtė pristatydama šį metodą teigė, kad naudojant šią techniką žmogus turi susikaupti ir leisti atsiskleisti vidiniam „Aš“, išlaisvinti ir sujudinti tą smegenų pusrutulio dalį, kuri atsakinga už kūrybiškumą. Šis piešimo metodas – vertingas gydantis procesas, kurio metu iš kuriančiojo pasąmonės kylanti informacija ženklais išrašoma ir sudedama į vidinį ženklą, iš kurio galima kurti ir juostą. Renginio pabaigoje buvo padaryta sukurtų ženklų paroda.
G. Vilčiauskienės inf.
R. Mačiukienės nuotr.


Paskutinio redagavimo data: 2022-11-10