Renginiai

Baltų vienybės diena Joniškyje

  2021-09-22



Rugsėjo 22 d. Jono Avyžiaus viešoji biblioteka, įgyvendindama Lietuvos kultūros tarybos dalinai remiamus projektus „Mes – baltai“ ir „Meno jungtys“, kvietė joniškiečius ir miesto svečius dalyvauti Baltų vienybės dienai ir Saulės mūšio pergalės 785-osioms metinėms paminėti skirtuose renginiuose.

Memorialinėje Saulės mūšio pergalės vietoje (Jauniūnų k.) vykusiame oficialiame Baltų vienybės dienai paminėti skirtame renginyje biblioteka kvietė dalyvauti edukacijoje „Senovė žalvariu prabyla“, kurią vedė Rokiškio krašto muziejaus edukatorius Giedrius Kūjelis. Edukacijos metu edukatorius mokė, kaip iš žalvario pasigaminti baltišką žiedą, smeigtuką, kaklo papuošalą. Kiekvienas dalyvis galėjo pats naudodamas edukacijai skirtas priemones (reples, žalvarį, plaktuką ir priekalą) nusikalti norimą originalų papuošalą.

Pavakarę vaikų žaidimų aikštelėje šalia Joniškio kultūros centro vyko aitvarų ir baltų ženklų edukacija. Biblioteka kvietė pasigaminti baltiška ornamentika papuoštą ženkliuką, o edukatorė Giedrė Aleksandravičiūtė mokė pasigaminti aitvarą. Bėgdami bulvaru ir gaudydami vėją vaikai džiaugėsi kiekvienąkart į orą iškeldami baltiška simbolika papuoštą savo aitvarą.

Sutemus ant medžių, augančių tarp Joniškio kultūros centro ir lauko estrados, buvo galima išvysti 3D video projekciją, kurioje buvo vaizduojama ir pasakojama baltų mitologija (pasakojami baltų mitai), baltų genčių bei Saulės mūšio pergalės istorija.

Tą pačia dieną Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos skaityklos languose įžiebta ir visą mėnesį (iki spalio 22 d.) švies Baltų vienybės dienai sukurta menininkės Kotrynos Čalkaitės šviesų instaliacija.

„Šiais renginiais biblioteka prisideda prie baltų ir senosios lietuvių etninės kultūros puoselėjimo, nes tik prisimindami savo istoriją galime kurti ateitį“, – teigė Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė.

G. Vilčiauskienės inf. ir nuotr.


Paskutinio redagavimo data: 2022-11-10