Apie mus

Naujienos

  2021-09-24



Kviečiame apsilankyti Viešojoje bibliotekoje ir apžiūrėti joniškietės D. Balnienės šaukštelių kolekciją. Ekspozicija veiks iki lapkričio 30 dienos.

      Lietuvių tautosakos lobynuose gausu patarlių ir priežodžių apie šaukštą. „Nekišk šaukšto į svetimą puodą“,− sakoma apie mėgėjus kaišioti nosį kur nereikia. „Šaukštai po pietų“, – antrinama nesuspėjusiems, pavėlavusiems, užuomaršoms. „Šaukštas deguto statinę medaus pagadina“, – kalba lietuviai apie gero žmogaus nederamą poelgį. „Padėjo šaukštą“, – trumpai drūtai pasakoma apie amžinybėn išėjusįjį. Tiksliai nežinoma, kada atsirado šaukštas, bet manoma, kad tai buvo vienas pirmųjų žmogaus naudojamų įrankių. Ilgainiui šaukštas ar šaukštelis tapo ne tik įprastu stalo įrankiu, bet ir šalies istoriją, kultūrą ir meną reprezentuojančiu suvenyru.
      Joniškio Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos skaityklos ekspozicijų vitrinoje pristatoma joniškietės Dianos Balnienės kolekcija – 121 šaukštelis iš viso pasaulio. Joniškio ligoninėje dirbanti moteris sako, kad nuo pat vaikystės mėgo ką nors rinkti. Kažkada kolekcionavo muilus, puodelius. Pirmasis suvenyrinis šaukštelis buvo įsigytas 2012 metais viešint pas dukrą Norvegijoje. Vėliau D. Balnienė pastebėjo, kad keliaujant vis dažniau akys ėmė krypti į šaukštelius, suveikė kolekcionierės instinktas. Ir kaip būna visiems, turintiems tokį pomėgį, kolekciją papildyti noriai ėmėsi draugai, kolegos, pažįstami. Be lauktuvių žmonai niekada negrįžta vyras, dirbantis tolimųjų reisų vairuotoju, entuziastingai mamos pomėgiui pritaria dukros. Šaukštelių kolekciją D. Balnienė išradingai sudėjo į meistro specialiai padarytą rėmą, kuris namuose tapo puikia interjero detale.
      Akys raibsta nuo šaukštelių spalvų, kūrybinio sprendimo, geografinės įvairovės: suvenyrai iš Latvijos, Paryžiaus, Stambulo, Maskvos, Maljorkos, Norvegijos, Maltos. Dėmesį patraukia šaukšteliai su Didžiosios Britanijos monarchijos atstovų atvaizdais. D. Balnienė džiaugiasi, kad netrukus jos kolekciją papildys lauktuvės iš tolimosios Kanados.

Dalia Norvaišienė



Paskutinio redagavimo data: 2021-09-24