Galerija

Geležinkelis ir jo infrastruktūra Joniškyje



Prieš 105 metus per Joniškį nutiestas platusis geležinkelis nuo Šiaulių iki Jelgavos

    2021 metus Europos Sąjungos taryba paskelbė Europos geležinkelių metais. Tai yra gera proga atkreipti dėmesį ir į Lietuvoje išlikusį unikalų su geležinkeliais susijusį paveldą. Nes tai ne tik bėgiai ir kelionės, bet ir šalia bėgių išlikę seni pastatai, paveldo objektai: senos stotys, vandens bokštai, specialiai traukiniams pastatyti tiltai, peronai, tuneliai, sandėliai ir kiti techninės paskirties įrengimai.
     Šiemet sukanka 105 metai, kai buvo pradėtas naudoti per Joniškį tiestas geležinkelis Šiauliai – Jelgava (tuomet Mintauja). Lietuvą užėmusiai kaizerinei kariuomenei geležinkeliai buvo svarbiausias maisto ir amunicijos tiekėjas. Todėl karinė vadovybė ėmė skubiai tvarkyti geležinkelius, perkalti plačiąją rusiškąją vėžę į 1435 mm pločio. Karo reikmėms vokiečiai nutiesė ir 92 km Šiaulių – Joniškio – Jelgavos kelią. Fronto reikalams kaizerinė Vokietija nutiesė Lietuvoje nemažai ir 600 mm vėžės pločio geležinkelių, tame tarpe, ir ruožą Joniškis – Žeimelis.
    Plačiau apie tai galima paskaityti kraštotyrininko Karolio Bačionio („Sidabrė“.− 1990, lapkričio 17 d.) ir istoriko dr. Ernesto Vasiliausko („Sidabrė“.− 2009, rugsėjo 12 d.) straipsniuose ir pasidairyti po nuotraukų galeriją.

Parengė Vijoleta Kuprevičienė



Paskutinio redagavimo data: 2021-10-05