Renginiai

Įvykę renginiai

  2021-10-06



Nuo spalio 4 d. visą mėnesį Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriuje eksponuojama menininkės Ignės Grikevičiūtės paroda-instaliacija „Psifiktūros“.

Šiuolaikinis menas žengia per savo apibrėžimų ribas ir dažnai pažintis su juo atbaido neįgudusį vartotoją, kuriam kyla daug klausimų: kas yra šiuolaikinis menas, ką menininkas norėjo tuo pasakyti ir kokia visa to esmė? Šiuolaikinio meno esmė – kelti klausimus, į kuriuos atsakymus turime susirasti patys. Tam, kad juos rastume, reikia skatinti šiuolaikinio meno kūrinių pažinimą ir suvokimą. Dažniausiai susipažinti su šiuolaikiniu menu gali didesnių miestų gyventojai, kur telkiasi įvairių sričių menininkai, įgyvendinami dideli šiuolaikinio meno projektai. Regiono gyventojai tokios galimybės dažnai neturi, todėl nukečia čia gyvenančių žmonių šiuolaikinio meno pažinimo ir suvokimo lygis.

Siekdama Joniškio rajone gyvenančius žmones supažindinti su šiuolaikiniu profesionaliu tarpdisciplininiu menu ir plėtodama tolygią kultūrinę raidą regione, Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešoji biblioteka įgyvendina Lietuvos kultūros tarybos dalinai remiamą projektą „Meno jungtys“ (projekto vadovė – Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Gita Vilčiauskienė) pagal Tolygios kultūrinės raidos kūrybinių inovacijų programą. Projektas Lietuvos kultūros tarybos ekspertų įvertintas aukščiausiu balu iš tuo metu visų konkurse pateiktų projektų. Šio projekto metu Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos skaityklos languose jau eksponuojama menininkės, meninės grupės „M4 Artists“ narės Kotrynos Čalkaitės šviesų instaliacija, skirta Baltų vienybės dienai.

Nuo spalio 4 d. visą mėnesį Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriuje bus eksponuojama menininkės Ignės Grikevičiūtės paroda-instaliacija „Psifiktūros“. Ignė Grikevičiūtė 2019 m. baigė šiuolaikinės skulptūros studijas Vilniaus dailės akademijoje, 2018 m. stažavosi Gerrit Rietveld akademijoje Nyderlanduose. 2020 m. jai buvo skirta vardinė Ary Stillman stipendija. Tarp bibliotekos knygų lentynų autorė erdviškai išskleidžia knygoje „Psifiktūros“ esančius piešinius bei eksponuoja tekstų ir vaizdų rinkinį „Psifiktūros“. Piešiniai-objektai bibliotekos knygų lentynose veikia tarsi portalai, nukeliantys į netikėtas paties stebinčiojo istorijas. Psifiktūros – tai 2020 m. sukurtas prozinės poezijos ir piešinių rinkinys, kuriame aktualizuojamas fikcijos ir realybės santykis, tarpasmeninis bendravimo nestabilumas, piešinys kaip psichikos pažinimo įrankis. Leidinio pavadinimas yra neologizmas, kurio sandara savyje talpina keletą dimensijų: kalbą, vizualinį atvaizdą ir kūną. Knygos tekstuose girdimi kelių veikėjų balsai, kuriantys simbolines uždarų tikrovių sistemas. Jis, ji ir x pasakojimuose persipina, o skaitytojas įtraukiamas į istoriją kaip lygiavertis psifiktūrų dalyvis. Leidinyje piešiniai atliepia tekstų fragmentus, veikia kaip jo, jos ir x patirtų situacijų prisiminimai. Tekstinės istorijos taip pat reaguoja ir į vizualinius psichikos portretus, pasakojimui suteikiant siurrealistinio kvėpavimo. Ši rankomis įrišta ir sunumeruota knyga – tai objektas, neturintis stabilaus atspirties taško, tai veikiau vizualinis ir literatūrinis rebusas.

Lapkričio mėnesį virtualaus meno kūrėjas Antanas Skučas pristatys virtualią 3D instaliaciją (virtualų meno kūrinį) „Pikselinis Joniškis“, pritaikytą interneto erdvei. Jame bus įamžinta Joniškio miesto aikštė ir joje esantys pastatai.

„Šis bibliotekos įgyvendinamas projektas skatina ne tik profesionaliojo meno sklaidą, meno vartotojų kūrybingumą, bet ir meno vartotojų įtraukimą į meno pažinimą. Tai yra labai svarbu, nes viskas, kas mus supa aplink, o taip pat ir meno kūriniai, formuoja ir mūsų vertybes bei požiūrį į gyvenimą“, – teigia Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktorė J. Šimkevičiūtė.
G. Vilčiauskienės inf. ir nuotr.


Paskutinio redagavimo data: 2022-11-10