Renginiai

Vilnos vėlimo pamokos Stungių bibliotekoje

  2021-10-25



Spalio mėnesį Stungių bibliotekoje buvo surengtos trys vilnos vėlimo pamokos, kurias vedė Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė Birutė Dargytė-Kybartienė.

Pamokų metu Birutė Dargytė-Kybartienė supažindino su vilnos vėlimo ir dekoravimo priemonėmis, dirbinių gamybos būdais ir galimybėmis. Papasakojo apie vilnos rūšis, kokybę, karšinio skirtumus bei naudojimą.

Pirmoje pamokoje renginio dalyvius pamokė, kaip šlapiuoju vilnos vėlimo būdu pasigaminti šlepetes su užkulniu. Gamybos procesas truko net penkias valandas. Darbas buvo tikrai intensyvus ir nelengvas, reikalaujantis stiprių rankų vilnai išpešioti, mirkyti, kočioti, netgi savo „pusgaminį“ padaužyti. Kas darbo nebijojo, tas tikrai džiaugėsi galutiniu puikiu rezultatu.

Antro susitikimo metu buvo gaminami šalikėliai. Darbas vyko taip: ant stalo pasiklojus plėvelę vilnos kąsneliai buvo išdėlioti tokiame plote, kokio ilgio bus šalikas. Vilnos pluošteliai buvo šlapinami karštu muiluotu vandeniu ir uždėjus ant viršaus plėvelę trinami rankomis tol, kol susivels į vientisą audinį. Pasak Birutės, iš vilnos suvelti galima ne tik šalikus, bet ir pirštines, drabužius, batus.

Trečioje pamokoje buvo gaminamos įspiriamos šlepetės. Susitikimo pabaigoje Birutė Dargytė-Kybartienė paragino nebijoti įgyvendinti savo kūrybinių idėjų, o švenčių proga save ir artimuosius pradžiuginti savo sukurtais gaminiais iš vilnos.

D. Kidelienės inf.



Paskutinio redagavimo data: 2022-11-10