Renginiai

Įvykę renginiai

  2022-02-28



Vasario mėnesį bibliotekos languose buvo eksponuojama jauno fotografo iš Kelmės Igno Vaičiulio fotografijų paroda „Sodybų tuštėjimo metas“, ji skirta mūsų kraštiečio rašytojo Jono Avyžiaus 100-osioms gimimo metinėms.

     Kai Ignas pasakoja, kad fotografuoja jau septynerius metus, galima pagalvoti, kad jis jau pakankamai solidus ir patyręs fotografas. Ir tai tikra tiesa. Vaikinas yra išleidęs savo fotografijų 2021 ir 2022 metų kalendorius, surengęs net dešimt parodų, skaitmenoje sukaupęs per 40 tūkstančių nuotraukų, jis yra Tytuvėnų fotografų klubo „Žvilgsnis“ narys, aktyvus šaulys ir šaulių būrio fotografas. Ignas sako, kad „fotografuodamas supratau vieną dalyką: įkvėpimas egzistuoja, bet jis turi mus rasti dirbant. Todėl faktiškai neskaičiuoju laiko, tiesiog fotografuoju viską aplink, nuo gamtos iki portretų... Paskui stebiu kaip gaunasi...“
     Ir šiam žmogui viso labo tik 16 metų, jis mokosi Šaukėnų Vlado Pūtvio-Putvinskio gimnazijos dešimtoje klasėje. Vaikinas labai vertina savo gimnaziją, į kurią važinėja iš Kelmės. Ignas sako, kad jo niekas nesuprato, kai pasirinko kaimo gimnaziją, bet: „miestelio mokyklos mokytojai, moksleiviai yra kardinaliai kitokie, visomis gerosiomis prasmėmis“.
     Vaikinui mokytis sekasi ir patinka, bet kokį gyvenimo kelią ateityje pasirinks dar negalvoja. Gal bus fotografu, gal architektu, kurių giminėje yra, gal studijuos socialinius ar gamtos mokslus... Svarbiausia, kad dabar savo sūnaus veiklą palaiko ir jo gabumus puoselėja tėvai. Tačiau, kad įgyvendintų savo svajonę – įsigytų gerą fotoaparatą – Ignas taupė net trejetą metų. Tam buvo skiriami ir gimtadienių proga dovanoti pinigai, ir atliekami namų ruošos darbai.
     Pristatydamas parodą „Sodybų tuštėjimo metas“, Ignas teigia, kad: „jau kurį laiką esu juodai baltas žmogus. Nebijau spalvotų nuotraukų, fotografuoju, bet juodai balta fotografija yra kažkas daugiau, negu nuotrauka − savo emocija, siužetu ji daug pasako... Galiu fotografuoti tą pačią vietą daugybę kartų, tačiau išsaugotas vaizdas niekada nebus tas pats: kiekvieną kartą jis bus skirtingas, bet visada gražus, punktualus ir jaudinantis...“
     Skaityklos languose dvylika Igno darbų : juodai baltos, tačiau iškalbingos fotografijos pasakoja istoriją, kiekvieną jų palydi autoriaus mintys... Paroda byloja ne tik apie tuštėjančią Lietuvą, bet ir apie viltį, kad joje auga jauni, kupini idėjų talentai.

Vijoleta Kuprevičienė

Ritos Mačiukienės nuotr.



Paskutinio redagavimo data: 2022-02-28