Renginiai

Pristatyta poezijos knyga

  2022-03-18



Kovo 17 d. Joniškio Raudonojoje sinagogoje buvo pristatyta penktoji kraštiečio poeto Dariaus Rekio knyga „Sūrumas rėžio“. Autorius dar yra išleidęs: eilėraščių knygą „Pasislėpusios saulės šviesoj“ (2011 m.), apysaką jaunimui „Viską susapnuoti dar kartą“ (2014 m.) poezijos knygą „Pražydusios klumpės“ (2016 m.), knygelę vaikams „Kaip kukiai su gruzdžiais kovojo“ (2018).

     Knygą pristatyti padėjo leidėjas, sudarytojas ir redaktorius Viktoras Rudžianskas (leidykla „Kauko laiptai“). Autoriaus ir leidėjo dialogas atskleidė visą poezijos knygos gimimo „virtuvę“. Darius pasakojo, kad knyga sudaryta iš per penkerius pastaruosius metus parašytų eilėraščių. Eilėraščiui gimti iš anksto negali numatyti nei vietos, nei laiko. Dienai pasibaigus, jis yra arba jo nėra.
     Redaktoriaus užduotis yra iš pluošto eilėraščių sudaryti knygą, kuri būtų vientisa, įdomi. Autorius sutiko, kad profesionalui redaktoriui yra geriau matyti ne tik privalumai, bet trūkumai. Ir geras redaktorius (kaip buvo šiuo atveju) pasistengia tuos trūkumus paversti privalumais. Knygoje „Sūrumas rėžio“ tai buvo eilėraščių išdėstymas kaitaliojant trieilius su ilgesniais eilėraščiais, taip sukuriant banguojantį, tekantį poezijos virsmą.
     Autorius iš naujos savo knygos paskaitė eilėraščių, kurie nunešė į vaikystės prisiminimus, atskleidė emocijas, išgyvenant kasdienybę, sąlytį su gamta ir intymius jausmus, kurie nėra kasdieniai, kurie pakylėja arba suteikia begalinį nusivylimą ir skausmą.
     Viktoras Rudžianskas provokavo autorių pasidalinti savo mintimis apie meilę, erotiką eilėraščiuose. Klausė ir pats pasakė savo nuomonę ar yra tinkami poezijoje keiksmažodžiai. Į pagalbą, gvildenant poezijos subtilybes, atėjo ir poetas Viktoras Gulbinas. Klausimų kūrėjams turėjo audruviečiai Alina Jonaitienė, Aušra Lukšaitė-Lapinskienė, Albinas Žvingila.
     Po ilgų karantino dienų ir karo Ukrainoje fone poezijos vakaras buvo, tarsi, atgaiva sielai. Svečiams dėkojo ir kraštietį Darių Rekį su naujos knygos išleidimu sveikino Joniškio savivaldybės mero pavaduotoja Vaida Aleknavičienė, „Audruvės“ literatų klubo, Joniškio Jono Avyžiaus bibliotekos atstovai.
Vijoleta Kuprevičienė
Ritos Mačiukienės nuotr.


Paskutinio redagavimo data: 2022-03-24