Renginiai

Įvykę renginiai

  2022-03-14



2021 m. Jono Avyžiaus viešajai bibliotekai suteikta akreditacija priimti Jaunimo savanoriškos tarnybos (JST) programos savanorius iki 2024 metų. 2021 m. 6 mėnesių savanorystę pagal šią programą Viešojoje bibliotekoje atliko dvi Joniškio „Aušros“ gimnazijos moksleivės Džedlinga Daškevičiūtė ir Kamilė Čiapaitė. Jų veiklą kuravo bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Gita Vilčiauskienė.

Dar prieš pasirinkdamos savanorystės atlikimo vietą merginos apsilankė Viešojoje bibliotekoje ir susipažino su galimomis atlikti veiklomis. „Džiugu, kad merginos nusprendė pasirinkti savanoriavimo vietą bibliotekoje, nes čia savanoriai gali įgyti įvairių kompetencijų ir žinių – nuo skaitytojų aptarnavimo iki šiuolaikinių technologijų valdymo (pvz. programavimo, 3D spausdinimo, virtualios realybės), – teigia Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė.

Savanorystės pradžioje Džedlinga ir Kamilė mokėsi aptarnauti skaitytojus (išduoti knygas, jas grąžinti) naudodamos 2021 m. modernizuotą Lietuvos integralią bibliotekų sistemą LIBIS. Taip pat savanorės padėjo organizuoti renginius: registravo pagal tuo metu galiojusius reikalavimus renginio dalyvius, fotografavo, padėjo vesti edukacijas vasaros lauko skaitykloje.

Kamilė ir Džedlinga  taip pat išbandė Viešosios bibliotekos Inovacijų erdvėje esančias naujas technologijas – mokėsi programavimo, skelbimų maketavimo, nuotraukų redagavimo, 3D spausdinimo bei virtualios realybės pagrindų. „Savanoriaudama bibliotekoje susipažinau su technologijomis, su kuriomis dirbti dar neteko. Išmokau išduoti knygas bei jas priimti, taip pat užregistruoti naujus bibliotekos skaitytojus. Buvo smagu savanoriauti tokioje vietoje, kuri skatina kūrybiškumą, suteikia naujų žinių ir kompetencijų, kurios, manau, tikrai pravers ateityje“, – teigė Džedlinga Daškevičiūtė.

Jono Avyžiaus viešoji biblioteka glaudžiai bendradarbiauja su Algimanto Raudonikio meno mokyklos Atviru jaunimo centru, todėl pasitarus su savanorėmis buvo nuspręsta keletą edukacijų pravesti šio centro lankytojams. Savanorės Atvirame jaunimo centre pravedė dvi edukacijas, kurios buvo skirtos Gyvūnų gerovės metams bei artėjančiai Tarptautinei moters dienai paminėti.

Karantino metu merginos veiklą atliko nuotoliniu būdu kurdamos virtualias parodas, dėliones, virtualius edukacinius žaidimus, knygų anotacijas.

„Savanorystė bibliotekoje buvo labai įdomi ir informatyvi. Praplėčiau savo informacines bei suvokimo apie knygas ir bibliotekos veiklą žinias. Buvo smagu atlikti savanorišką veiklą bibliotekoje ne tik dėl įdomios ir naujos veiklos, bet ir dėl malonaus ir pagalbą suteikiančio kolektyvo. Visi darbuotojai yra pasiruošę padėti ir suteikti reikiamą informaciją“, – teigė Kamilė Čiapaitė.

Kviečiame jaunuolius nuo 14 iki 29 m. atlikti savanorišką veiklą Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje pagal Jaunimo savanoriškos tarnybos programą. Jaunimo savanoriška tarnyba – tai intensyvi 6 mėn. trukmės savanorystės programa, kurios metu jaunuoliai vidutiniškai 40 val./ mėnesį savanoriauja pasirinktoje organizacijoje. Savanoriai, kurie įgyvendina visą 6 mėnesių savanorystės programą, gauna pažymėjimą, kuris suteikia 0,25 stojamojo balo pripažinimą stojant į universitetų ar kolegijų pirmosios pakopos studijas. Daugiau informacijos apie šią programą ir registraciją savanorystei galima rasti interneto svetainėje https://jrd.lt/savanoryste/jst.

 

Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Gita Vilčiauskienė

Paskutinio redagavimo data: 2022-03-14