Apie mus

Juozo Jaro poeziją prisimenant

  2022-03-31



Meilės poetu tituluotam, vienam iš lyriškiausių poetinio žodžio skleidėjų Šiaulių krašte Juozui Jarui kovo 22 d. būtų sukakę 85-eri metai.

     „Mano eilėraštis eina per mano žodžių kūlgrindas, o poezijos palaukė, rodos, čia pat, už šito žodžių posūkio, širdim pasiekiama. Išgirsk ją...“,- 2000-aisiais rašė poetas, Lietuvos rašytojų sąjungos narys, trijų poezijos knygų autorius, kraštietis, šviesaus atminimo Juozas Jaras.
     1-oji knyga – „Po griaustinio šviesa“ (1995). „Publikuojami literato Juozo Jaro eilėraščiai. Daug dėmesio skiriama gimtajam kraštui, gamtai, įdomi meilės lyrika. Skiriama poezijos mylėtojams“,- rašoma knygos anotacijoje.
„Laiškai iš provincijos“ (1998) – antroji Juozo Jaro poezijos knyga. Joje susipina dvi amžinosios temos – Meilė ir Gimtinė. Subtilus autoriaus pasaulis pulsuoja griežtame poetinės technikos audinyje, išryškindamas skausmingą lyrizmą“, - taip skaitytojams pristatoma dar viena literato knyga.
Trečiajame Juozo Jaro poezijos rinkinyje „Marioms ąžuolinės durys“( 2001) vyrauja Šiaurės Lietuvai būdingas ramus pasaulio, žmogaus, jo sielos apmąstymas. Eilėraščiuose pulsuoja subtili prasmės bei garso ritmika, neretai pereinanti į poetinę tylą, atsiremiančia į prisiminimuose teišlikusią jaunystę ir gimtinę.
     1937 m. gimęs Joniškyje, vėliau didžiąją gyvenimo dalį gyvenęs, dirbęs ir kūręs Šiauliuose, Juozas Jaras liko ištikimas gimtinei. Mielai bendravo su Joniškio „Audruvės“ literatų klubu, dalyvaudavo literatūriniuose susitikimuose, savo knygų pristatymuose. Ne vienas audruviškis pamena jo namus Gėlių take, kur karaliavo poezijos dvasia, puoselėjama Juozo Jaro – romantiko, meniškos ir jautrios sielos žmogaus, kurio eilėraščiai, pasak jį pažinojusių, ateidavo lengvai, savaime, tarsi iš pačios širdies gilumos. Poetas mirė 2003 metais, palaidotas Šiauliuose.
     Joniškio Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos skaitykloje parengtoje literatūros parodoje, „Kas tu esi, Poezija?“, skirtoje poeto Juozo Jaro 85-osioms gimimo metinėms, eksponuojamas kraštotyros segtuvas apie kraštietį, taip pat jo knygos, kurias dedikavo Viešajai bibliotekai bei skaitytojams su palinkėjimais – „mylėti literatūrą, gėrį ir grožį“.

Dalia Norvaišienė



Paskutinio redagavimo data: 2022-12-05