Renginiai

Įvykę renginiai

  2022-04-22



Balandžio 21 d. Joniškio Raudonojoje sinagogoje buvo pristatytos joniškietės vertėjos Dzintros Elgos Irbytės-Staniulienės iš latvių kalbos išverstos knygos: Dagnijos Dreikos „Drugelių lietus“ ir Aldžio Bukšo „Broliai“.

     Su latvių rašytoja ir vertėja Dagnija Dreika Dzintra yra seniai pažįstama, lietuvių skaitytojams yra pristačiusi jos knygą „Vėjo juokas“, tad, kai bičiulė pasiūlė išversti jos naujausią kūrinį, mielai ėmėsi.
   Vertėja atskleidė, kaip vyksta pats darbo procesas: ji niekada prieš darbą neskaito knygos, tačiau versdama ieško tinkamų žodžių, atitikmenų lietuviškai. Jeigu reikia naudojasi žodynais, konsultuojasi su autoriais. Dzintra sako, kad verčiant literatūros kūrinį, geriau reikia mokėti tą kalbą, į kurią tekstas yra verčiamas.
     Aldis Bukšas yra naujas vardas latvių literatūroje, „Broliai“ – jo antroji knyga. Romaną rekomendavo išversti gerai žinoma latvių rašytoja Eva Martuža. Jaunąjį latvių rašytoją plačiau pristatė Jonas Ivanauskas. Dzintra prisipažino, kad su jaunuoju kūrėju pasielgė kaip reikli mokytoja: šiek tiek pakoregavo jo tekstą, ypač atsargi buvo su keiksmažodžiais. „Broliai“ yra kriminalinis romanas, pagrindinio veikėjo Edgaro nuotykiai prasideda Londono klube, veiksmas vyksta ir Helsinkio kalėjime, ir Estijoje, ir prie Rusijos sienos. Atsiskleidžia painus ir sudėtingas tarptautinių nusikaltėlių ir nusikaltimų tinklas. Tad vertėjai tikrai netrūko iššūkių.
     Po renginio visi norintys galėjo įsigyti knygų ir gauti vertėjos autografą. O tie, kurie nenusipirko, gali jas pasiskolinti iš Joniškio viešosios bibliotekos, Dzintra – padovanojo.
    D. E. Irbytę-Staniulienę sveikino Joniškio rajono savivaldybės mero pavaduotoja Vaida Aleknavičienė, Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė, audruviečiai, draugai, bičiuliai, gerbėjai.
     Pagyvenusių žmonių asociacijos ansamblio „Sidabrė“, vadovaujamo Danutės Poliakienės, dainos vakarui suteikė žaismės ir šilumos.

Vijoleta Kuprevičienė

Ritos Mačiukienės nuotraukos



Paskutinio redagavimo data: 2022-04-22