Renginiai

Skambėjo švilpynės

  2022-04-27



Balandžio 26 d. bibliotekos skaitykloje pristatyta pedagogės, tautodailininkės ir kolekcininkės Ugnės Vaineikienės molinių švilpynių kolekcija.

     Paroda veikia jau nuo mėnesio pradžios ir sulaukė lankytojų susidomėjimo. Mažos, didesnės, spalvingos, įvairių formų švilpynės kėlė smalsumą ir daug klausimų. Ir visiškai kitaip į kolekciją galima žvelgti po Ugnės pristatymo, paaiškinimo ir, žinoma, pademonstravimo kaip jos švilpia. Pasirodo, kad švilpynės yra skirstomos į dvi kategorijas: vienos yra naudojamos tarsi muzikos instrumentai, jomis galima groti kaip pučiamuoju muzikos instrumentu, kitos yra švilpukai, skleidžiantys įvairius garsus: nuo labai aukštų ir skardžių iki prislopintų ir duslių. Garsas visai nepriklauso nuo švilpynės dydžio: yra visai mažulyčių švilpinėlių, kurios labai garsiai skamba.
     Ugnė pasakojo, kad šią kolekciją renka dar nuo studijų laikų, o pirmosios švilpynės paveldėtos iš šeimos. Vėliau pirkdavo mugėse, buvo laikotarpis, kai švilpynes darydavo daug meistrų, dabar jų liko žymiai mažiau. Labai gaila, kad kažkada buvęs smagus žaisliukas vaikams tampa pamirštu.
    Šiuo metu Ugnės kolekcijoje yra 170 švilpynių. Be tradicinių lietuviškų, yra kelios ir iš svetur parvežtos, egzotiškai atrodančios ir šiek tiek kitaip skambančios.
     Paroda bibliotekos skaitykloje veiks dar visą gegužės mėnesį, kviečiame apsilankyti ir apžiūrėti įdomią kolekciją.

Vijoleta Kuprevičienė 

Ritos Mačiukienės nuotr.



Paskutinio redagavimo data: 2022-04-27