Renginiai

Reginos Briedytės Jubiliejinis kūrybos vakaras

  2022-05-11



Gegužės 10 d. Joniškio Raudonojoje sinagogoje didelis būrys joniškiečių (ir ne tik) atėjo į Jubiliejinį Reginos Briedytės kūrybos vakarą.


 

     Šventę pradėjo ir visus šermukšnių vynu (daina pagal Reginos žodžius) gerokai „apsvaigino“ Aistė Tuminaitė-Orlauskė ir Jonas Gricius.
     Literatūrologė Ilona Osipova išsamiai ir žaismingai apžvelgė Reginos Briedytės kūrybą. Pirmasis eilėraštis Joniškio rajono laikraštyje pasirodė 1972 metais, taigi, ir čia jubiliejinis skaičius – 50 metų. Pasak Ilonos, Reginos eilėraščiai, kuriuos pati autorė meiliai vadina „eiliukais“, trykšta kaip šaltinis, vingiuoja ir čiurlena kaip neužtvenkta upė. Reginos kūrybą spausdino almanachai „Varpai“, „Jungtys“, „Žemygala“, laikraštis „Šiaulių kraštas“, Joniškio muziejaus leidinys „Nauji gaspadoriai – švieži kalendoriai“, yra audio formatas, kuriame jos eiles skaito aktorė Silvija Povilaitytė. Tačiau Regina neturi išleidusi knygos. Ilona tai paminėjo kaip autorės išskirtinumą ir nenorą, tarsi, sudėlioti, įsprausti savo kūrybą į kažkokį baigtinį darinį. Regina – gamtos ir laisvės vaikas ir tai jaučiasi jos eilėraščiuose, kuriuos renginyje puikiai skaitė aktorė Silvija Povilaitytė.
     Kadangi renginys jubiliejinis, tai vakaro pabaigoje rikiavosi sveikintojai. Žodį tarė Joniškio rajono savivaldybės mero pavaduotoja Vaida Aleknavičienė, ji Reginai palinkėjo būtinai išleisti knygą, tam pritarė ir Joniškio Jono Avyžiaus bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė bei didelis būrys Reginos bičiulių, draugų, „audruviečių“, buvusių bendraklasių ir bendradarbių.
     Regina Briedytė ne tik kūrėja, bet ir visuomenininkė, kuriai rūpi rajono kultūrinis gyvenimas ir paveldas, ji aktyvi Kalnelio bendruomenės narė, verdanti skaniausią rajone žolelių arbatą, ji buvusi buhalterė (kas, atrodo, nelabai derinasi su poezija) 38-erius metus dėliojusi balansus ir skaičius.
     Vakaro pabaigoje Regina perskaitė tris eilėraščius: Mamai, Tėvui ir Joniškiui. Ir tai buvo tikslu, subtilu, iškalbinga, miela ir stipru, taip – kaip moka tik Regina, leidžianti savo „eiliukams“ tekėti sraunia upe per gyvenimą...
Vijoleta Kuprevičienė
Ritos Mačiukienės nuotr.
 


Paskutinio redagavimo data: 2022-05-12