Apie mus

Naujienos



Broliai dvyniai Romualdas ir Vincas Franckaičiai, stalo tenisininkai, kolekcionieriai, tarptautinės kategorijos teisėjai gimė 1943 m. sausio 28 d. Šiauliuose. Nuo 1944 metų gyveno Joniškyje. Mokėsi Joniškio II-ojoje vidurinėje mokykloje (dabar „Saulės“ pagrindinė), ten besimokydami susidomėjo stalo tenisu.

Baigę mokyklą, išvažiavo į Kauną ir čia brolių keliai šiek tiek išsiskyrė.
Romualdas 1967 m. baigė Kauno politechnikos institutą, tapo inžinieriumi- mechaniku. 1995 metais grįžo į Joniškį, dirbo sporto mokykloje, stalo teniso treneriu, direktoriumi, išugdė daug Lietuvoje ir pasaulyje pasižymėjusių tenisininkų. 2002 m. Lietuvos sporto universitete baigė tęstines studijas. Ilgus metus buvo Lietuvos stalo federacijos Teisėjų tarybos narys, pirmininkas.
Romualdas yra kolekcionierių žurnalo The Table Tennis Collecror vienas steigėjų, Jo kolekcijoje, yra apie 11 tūkstančių kamuoliukų, rakečių, programų, lankstinukų, ženklelių, knygų ir kitos atributikos. R. Franckaitis parašė ir išleido keletą knygų, iš kurių svarbiausios: „Iš teisėjo užrašų...“ , 1999 m., II dalis – 2022 metais.
Vincas baigė Lietuvos valstybinį kūno kultūros institutą (dabar – Lietuvos sporto universitetas). Dirbo Kauno radijo gamykloje „Banga“ sporto klubo pirmininku, Kauno mokykloje kūno kultūros mokytoju, Vytauto Didžiojo universitete Sporto centro valdytoju.
Išleido knygą „Lietuvos stalo teniso žinynas“ 2013, o 2022 metais išėjo II-oji dalis.
Abu broliai turi begalę apdovanojimų, tarp jų Kūno kultūros ir sporto departamento sidabro medalis „Už nuopelnus Lietuvos sportui“ 2003 m.
R. ir V. Franckaičiai tapę tarptautinės kategorijos stalo teniso teisėjais žemės rutulį apsuko po keletą kartų: stalo teniso čempionatai juos vedė nuo Europos iki Azijos, nuo Australijos iki Amerikos.
Renginyje Romualdas ir Vincas prisiminė savo pirmuosius žingsnius sporte, pasakojo kodėl susidomėjo tenisu, kaip sunkiai dirbdami ugdė ištvermę ir valią. Broliai švelniai patraukdami vienas kitą „per dantį“ dėstė vienas kito nuopelnus, pasakojo, kaip skatino ir palaikė. O ir kuriozų pasitaikė įvairiausių: jau nuo mokyklos laikų dvyniai, žinoma, „dengė“ vienas kitą bėdoje, dėl brolių panašumo painiojosi ne tik mokytojai, bet ir draugai.
Vincas prisiminė, kaip sutiko pavaduoti Romualdą atliekant duetą, nors pats taip gerai nedainavo. Romualdas pasakojo, kad nuvykus į Pasaulio čempionatą Japonijoje su juo sveikinosi ir glėbesčiavosi japonės, kurias jis matė pirmą kartą, jos manė, kad tai Vincas...
Mokytoja lituanistė Vilma Kumpikevičiūtė pristatė naujausią Romualdo knygą, išleistą 2022 m. „Iš teisėjo užrašų...“. Ji konstatavo, kad ne blogiau nei kažkada teniso raketę, autorius valdo ir žodį, kuria ne tik informatyvų, bet ir įdomų turinį.
O, kad broliai turi gerus balsus ir mėgsta dainuoti patvirtino jų, drauge su Pagyvenusių žmonių asociacijos ansamblio „Sidabrė“, vadovaujamo Danutės Poliakienės, atliekamos dainos.
Jubiliejaus proga garbius joniškiečius Romualdą ir Vincą Franckaičius sveikino rajono meras Vitalijus Gailius, Administracijos direktorius Tomas Armonavičius. Savo laudacijas (pagiriamuosius žodžius) skyrė bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė, buvę klasiokai, bendraminčiai, sportininkai, kaimynai, bičiuliai. Skambėjo ne tik geriausi linkėjimai, bet ir „Ilgiausių metų...“. O metų bėgsmu broliai nesiskundžia, Vincas šmaikštavo: „valgykite joniškietiškus lašinius, kasryt padarykite bent porą jogos pratimų (pademonstravo) būsite ne tik sveiki, bet ir sportiški“. O juk dvynių linkėjimai išsipildo dvigubai!
Vijoleta Kuprevičienė
Ritos Mačiukienės nuotr.


Paskutinio redagavimo data: 2023-01-30