Renginiai

Pavasarinis protų mūšis

  2023-03-28



Kepaliuose vyko protų mūšis „Jos visos – moteriškos giminės: kalba, poezija, Tėvynė“.

Kovo mėnesį gausu minėtinų datų: Tarptautinė Moters diena, Lietuvos nepriklausomybės diena, Poezijos diena, Lietuvių kalbos dienos. Norėdamos paminėti visas šias atmintinas dienas Kepalių biblioteka kartu su Kepalių kaimo bendruomene suorganizavo protų mūšį  „Jos visos – moteriškos giminės: kalba, poezija, Tėvynė“. Į kvietimus dalyvauti atsiliepė penkios komandos: Joniškio „Nežiniukai“ ir „TAU – DTF“, Kirnaičių „Audruviškiai“, Kalnelio „Natūralai“ ir Kepalių „Ašvinė“.

Protmūšį sudarė keturi turai. Pirmas turas buvo apie Lietuvos miestus. Pasitelkusios suflerį – kryžiažodį, komandos turėjo atsakyti į klausimus. Įvertinus atsakymus galima teigti, kad komandos Lietuvos miestus iš lankytinų vietų nuotraukų nesunkiai atpažįsta, matyt, žaidėjai yra nemažai pakeliavę po šalį.

Antras turas – „Kalbos archeologija“, kuriame iš vaizdingo pasakojimo apie posakio atsiradimo aplinkybes reikėjo pasakyti, koks posakis čia paslėptas. Šiame ture klausimai buvo taip susukti, kad ne kiekvienam įkandami, pvz.:, „Šis posakis atsirado tais laikais, kai už rimtus nusikaltimus žmonės būdavo užmušami akmenimis, o už menkesnius prasižengimus būdavo padaroma TAI. Dabar TAI paprastai nepelnytai padaroma visiškai nekaltam žmogui. Kas yra PADARYTI TAI?“. Šiame ture teisingų atsakymų buvo mažai.

Trečias turas – muzikinis. Skambėjo gerai pažįstamos lietuviškos dainos, o komandos turėjo parašyti, kas dainų žodžių autorius. Kaip sufleris buvo padarytas stendas su poetų, kurių gimimo sukaktis šiemet minime (visi tekstai buvo būtent šių autorių), pavardėmis. Klausimų skaidrių dizaine taip pat slypėjo užuominos: skambant Vinco Mykolaičio – Putino tekstui ekrane buvo rodoma putino žiedų kekė, apie Violetą Palčinskaitę bylojo violetinis skaidrės fonas ir kvapiosios našlaitės (angl. violet) piešinys ir pan.

 Ketvirtame ture komandos vėl teko pavargti. Tema  „Tarpukario Lietuvos moterys“ pasirodė sunkiai įkandama. Bent keli klausimai buvo apie pirmąsias Lietuvos moteris, padariusias „tai“, pvz.: „Antanina Liorentaitė buvo išskirtinai drąsi mergina: 1933 m. ji pirmoji Lietuvoje tapo licenzijuota lėktuvų pilote, o 1936 m. per Aviacijos propagandos dieną Tauragėje pirmoji iš Lietuvos moterų išdrįso atlikti TAI. Nesusipainiokite ir atsakykite, kas yra TAI?“.

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad daugiausia taškų surinko kepaliečiai, nedaug atsiliko ir Kirnaičių komanda, o trečią vietą užėmė „Nežiniukų“ komanda. Gerai pasirodė ir likusios komandos. Rezultatai skyrėsi vos keliais taškais.

Visos komandos buvo apdovanotos „penu smegenims“ – knygomis, stalo žaidimais ir šokoladiniais saldainiais.

R. Blavaščiūnienės inf.



Paskutinio redagavimo data: 2023-03-28